Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводители сигнализират за измами със земеделски площи, които са т.нар. "бели петна"

Снимка: БГНЕС


За измама с обработваема земя сигнализират от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Няколко фирми с помощта на посредници предлагат изгодни сделки за наемане на земя. По-късно се оказва, че договорите са фалшиви и че предлаганите земи са т. нар."бели петна". Заместник-председателят на асоциацията Мариела Йорданова обясни:

Този проблем е неочаквани и сериозен с договорите за "белите петна". След въвеждане на плавното основание опри изчертаване на площи, ние преценихме, че доста са намалели злоупотребите, но се натъкнахме в няколко области, по сигнали на колеги, на договори, които са редовно сключени за много на брой имоти и след регистрация по Наредба 3 се оказва, че това са договори за "бели петна" по землища. Когато се прави споразумение за земеползване, се разпределят на ползвателите по масиви на ползване т. нар."бели петна". Това са имоти, за които нито собственикът е подал декларация, че ще ги обработва, нито някой от нас, ползвателите, не ги е наел. Те остават незаети площи, но тъй като възпрепятстват масивите, те се разпределят и ние ползвателите за тях плащаме по сметка на държавата.

Мариела Йорданова каза как точно действа схемата: 

Обикновено е за една година, защото многогодишните договори и аренди те стават след нотариална заверка в Службата по вписванията. Няма нужда да представят документи, но ползвателите би следвало да ги изискат.

Националната асоциация на зърнопроизводителите изпрати указания до своите членове за какво трябва да внимават при сключване на договори и какви документи да изискват. Същите указания ще изпрати и Министерството на земеделието до своите областни дирекции. На извънредна среща там бяха обсъдени мерки срещу този вид измами:

И решението е, че за всеки едногодишен договор ще се изискват документи за наемател, ако е пренает  - от предишния наемател до собственик и ако собственикът е наследник на някого, с удостоверение за наследници. Така че ще се стигне до собствеността на имота, посочи заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите й с казуса вече се е заела прокуратурата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени