Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Граждани ограничават достъпа на кучетата водачи до различни обществени места

Снимка: БГНЕС

В страната има 62 кучета водачи на незрящи хора, обучени от фондация "Очи на четири лапи“, единствената организация у нас, която подготвя кучета придружители за слепи хора. Задачата на кучетата - да направят животът на своите стопани по-независим, понякога е възпрепятствана от граждани, които ограничават достъпа им до различни обществени места.

Благодарение на кучетата водачи незрящите хора придобиват самочувствие и увереност, че могат да се справят сами въпреки ограниченията. Подготовката на кучетата продължава близо две години, разказва Мартина Маринова, главен инструктор в училището за кучета водачи към Фондация "Очи на четири лапи“. Подборът на кучетата е доста прецизен - те трябва да бъдат в отлично здраве и с изрядно поведение:

Работата започва от третия ден след раждането. Първият тест е на 50 дни и всъщност на този тест определяме най-добрите, които да отидат в приемни семейства за по-нататъшния си период на социализация в градска среда, за придобиването на домашни навици и въобще на овладяване на поведението, така че кученцето да бъде удобно за гледане в дома, послушно и в същото време да бъде социално в градската среда, да не се страхува от силни шумове, от трафик. От тълпите.

Престоят в приемното семейство продължава близо една година. След като кучето се върне в училището, започва специализираното обучение с инструктор, което продължава около 8 месеца.

Има ситуации обаче, в които кучето водач не може да изпълнява своята мисия, заради действията на хората, които забраняват неговото пребиваване на определени места. Законът за интеграция на хората с увреждания разрешава достъпа на незрящи лица, придружавани от кучета водачи, до градския транспорт и местата за обществено ползване, но поради липсата на информираност законът често пъти е нарушаван, а гражданите не осъзнават, че когато са с незрящ човек кучетата не са домашни любимци, а придружители. 

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Еленица Маринова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени