Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски"

Снимка: БГНЕС

В деня на Успението на Свети Иван Рилски, своя патрон почита и Софийската духовна семинария, която носи името на небесния покровител на българския народ. Богослужението за празника оглави Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, а след Светата литургия ще бъде осветен традиционният постен курбан.

В Софийската духовна семинария с благословението на Светия синод се съхранява и частица от мощите на Свети Иван Рилски и всеки ден вярващи идват да се поклонят и да се помолят пред тях.

Семинаристите в момента са във ваканция, но изпитната кампания за новата учебна година е в разгара си. За хода ѝ и за това какво в действителност представлява обучението в това духовно училище разказват архимандрит Пахомий (Лозанов), ректор на Софийската духовна семинария и главният секретар Слави Спасов:

Първият прием премина. Приехме десетина дечица, които се справиха добре с изпита. Изпитът ни е за проверка на музикалния слух, молитвата "Отче наш“, различни богословски неща, най-вече от книгата "Нашата вяра“. На 2-ри септември също имаме приемен изпит, на който приканваме колкото се може повече дечица да се явят, за да могат да учат при нас, да могат да се запознават с изконната ни и чиста наша православна вяра.

Ние приемаме като всяко друго училище, като професионална гимназия. Признаваме националното външно оценяване след 7-и клас.

Цялото интервю с архимандрит Пахомий и Слави Спасов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна