Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С книга сред природата - "Зелена библиотека" в столичния парк "Заимов"

| обновено на 19.08.17 в 13:29
Снимка: http://www.libsofia.bg

Столичният парк "Заимов" днес е лятна читалня на открито. От 10 до 15 часа там се провежда поредното издание на инициативата "Зелена библиотека". Гости на събитието са поетите Мирела Иванова и Роман Кисьов. За зелената си читалня Столичната библиотека избира знакови места за отдих и игра в София.

Идеята е да се открият нови пространства за четене и да се привлекат нови читатели, обясни пред "Хоризонт" Елисавета Шапкарева от Столичната библиотека:

Столичани и гостите на столицата ще имат възможност да си вземат книга, да почетат сред природата, да станат наши читатели, да си извадят безпланта читателска карта. 

Зелената библиотека търси нови читатели в големите паркови пространства на столицата, защото именно там играят най-много деца, а с тях са техните родители. Целта е да се поощряват децата да четат, четенето от децата, каза Радосвета Радева от Столичната библиотека. Затова и Зелената библиотека предлага основно детски книги. Има и учебна литература, както и българска класика.

Всеки, който стане читател на Столичната библиотека в рамките на иницативата "Зелена библиотека" получава подарък книга, уточни Радосвета Радева. Още в първите часове на проявата са се записали 20 читатели.

Част от Зелената библиотека е и мобилната книжарница, известна като библиобус. На 26-и август лятната читалня ще бъде разположена в други два столични парка - Света Тройца и Западен парк, от 10 до 15 часа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна