Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият у нас библиобус тръгва на път в рамките на кампанията „Книгите идват при вас“

Столична библиотека започва кампанията „Книгите идват при вас“ с помощта на първата по рода си мобилна библиотека „Библиобус”. От библиотеката обещават поне два пъти месечно той да бъде на разположение на читателите в съгласувани с общините точки. Първата спирка днес е в Националната спортна академия.

В предаването "Преди всички" директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова разказа:

Нашият библиобус е уникален с това, че освен книги - най-новите, най-интересните и най-четените заглавия от Столичната библиотека, и тези, които се намират в книжарниците, по-важното е, че имаме компютър, който свързва тази част от нашата библиотека с фонда на цялата библиотека. 

Така потенциалните нови читатели ще могат да търсят в каталога определени заглавия и следващият път, когато библиобусът спре отново при тях, да върнат вече прочетената книга и да вземат поръчаната нова.

Графикът за посещения на библиобуса се изработва съвместно с местните власти, с училища и читалища, уточни Юлия Цинзова. Целта е мобилната библиотека да достигне отдалечени квартали и райони на София със слабо библиотечно покритие:

Избираме места, където няма достъп до книги или той е ограничен, където библиотеките не получават най-добрите книги, най-новите книги... Ще се опитаме да стигнем до домове за стари хора и сираци, до ромските общности. Имаме амбицията да стигнем и до някои райони на София област.

Библиобусът ще представя още дигиталните платформи на библбиотеката. С него ще пътуват и писатели, художници и артисти. През последните години Столичната библиотека развива модерни и креативни формати на общуване с читателите. Сред тях са "Зелени библиотеки" и "Библиотека в планината".

Библиобусът разполага с над 700 тома от най-новите и интересни книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори.

Още за инициативата ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна