Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълно слънчево затъмнение над всички американски щати от Западното до Източното крайбрежие

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Днес за първи път от 99 години пълно слънчево затъмнение ще премине над всички американски щати от Западното до Източното крайбрежие. То предизвиква огромен интерес, включително наплив от туристи, нетърпеливи да го наблюдават.

Линкълн Бийч в Орегон ще е първият континентален американски град, където пълното затъмнение ще се вижда от 10.16 ч. местно време. 

Сянката ще премине през 14 щата, като широчината ѝ ще е около 113 км.

Явлението ще приключи в 14.48 ч. над Чарлстън, Южна Каролина.

На всеки 18 месеца някъде по Земята има пълно слънчево затъмнение. На едно определено място обаче, това се случва веднъж на над 300 години. Наистина е голяма рядкост някъде да има два пъти подред пълно слънчево затъмнение, заяви за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Виктор Данчев, координатор на платформата „Космическа академия“ – Space challenges. Той допълни, че само на мака част от територията на САЩ ще може да бъде видяна „короната“ на Слънцето, която се наблюдава при пълно закриване на слънчевия диск. Явлението не е чак толкова значимо за науката, тъй като усъвършенстваните телескопи  и космически апарати могат да го пресъздадат за целите на изследванията. Короната на Слънцето е в пъти по-гореща от повърхността, което от столетия интригува учените, допълни Данчев.

Основните идеи са, че има механизъм, който ускорява много частиците. Температурата е мяра за скоростта на самите частици, но, понеже те са много по-малко в Короната, макар да казваме, че температурата е много по-голяма, заради по-ниската плътност, вие не бихте усетили по-голяма горещина.  Механизмът - най-основния, е някакъв вид ускорение на тези частици, най-вероятно от магнитните полета на Слънцето, но все още се очаква потвърждение.

Пълното затъмнение трае само около 2 минути и риск за енергийната система на САЩ заради мрака няма, увери Данчев. Милиони хора обаче се очаква да се стекат да наблюдават явлението, което ще предизвика огромни задръствания, допълни той.

Наблюдението дори на частично закрития слънчев диск с невъоръжено око крие големи рискове за очите, предупреди ученият.

Програмата Space challenges набира кандидати за Космическата си академия. Кандидатите учат различни свързани с космоса теми – космическо инженерство, орбитална механика, билогия в космоса. Програмата започва на 25 септември, а записването вече тече.


Слънчевото затъмнение предизвика огромен интерес и по шосетата се извиха опашки от коли. Оказа се, че някои са се подготвяли с години за събитието. Марк Джонсън от Калифорния обяснява:

Готвихме се поне 7 години за това. Имаме две коли и кемпери. Станахме в 4.30 сутринта.

На много места се провеждат различни събития и се продават специални тениски. Предлагат се дори понички, свързани с явлението. Кенет Погсън - собственик на магазин за донъти, обяснява за творението си:

Има шоколадова глазура и слънчев пръстен около нея, но когато я разчупите е пълна със слънце с крем с вкус на портокал.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна