Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 свободни места за педагози във Великотърновско

Всяка четвърта от вакантните позиции е за начални учители и възпитатели в занималните

Снимка: БГНЕС

Училищата във Великотърновска област са обявили 80 свободни места за педагози. Всяка четвърта от вакантните позиции е за начални учители и възпитатели в занималните. Работните места основно са в градските училища.

Професионалните гимназии в региона имат нужда от архитект,  полиграф, учители по икономическите дисциплини. Търсят се петима заместник-директори и 20 начални учители и възпитатели. За първи път в региона регистрират остър недостиг на учители по математика. Сериозен недостиг се усеща в природните науки - биология, физика, химия. 

В средното училище „Емилиян Станев“ във Велико Търново, което е най-голямото в региона, работят 128 педагози. 30 на сто са младите кадри, а 15 % са в предпенсионна възраст. Училището е базово на Великотърновския университет и още по време на студентските практики си набелязват бъдещи учители, отделно поддържат контакти с „Алианс франсез“ и частните езикови школи, с които също се консултират за учители.

В училище „Емилиян Станев“ се връщат и бивши негови възпитаници, разказва директорката Кина Котларска. Като цяло нямаме наети млади учители, които са поискали да напуснат, допълва тя. Според Кина Котларска обаче училището е сред малкото в региона, които нямат проблеми със задържането на кадрите:

Ние разчитаме на комбинацията между възрастта и опита, и енергията и свежите идеи. На млад учител никога не съм отказала финансиране за поискан от него квалификационен курс.  

На много млади учители е помогнала Стефка Василева, главен учител в началния етап в училище „Емилиян Станев“ с 24 години стаж. За началото си спомня:

Поех четвърти клас, беше много труден клас. Трудно беше да се приспособя. Няма да лъжа, че съм плакала много дни наред, излизайки от класната стая, без да ме видят децата - от трудността, че са по-особени дечица, че не мога да се справя, но се справих. Винаги, когато посрещаме нови колеги в нашето училище, си спомням тези дни.

Променило се е обаче и времето, променили са се родителите и технологиите. Не е нужно децата да се променят, учителите трябва да се нагодим, твърди Стефка Василева:

Ако си останем ние на нашето ниво, където сме били - няма да сме интересни. А децата искат интересен учител. Искат учител, който е в крак с технологиите, искат учител, който ги разбира, така че и ние се нагаждаме към тях. Ако младият колега, който идва в училище, иска да се научи, ще го направи. Ако идва със самочувствието, че знае всичко, няма как да станат нещата.

Великотърновска област ще посрещне новата учебна година с две закрити заради недостиг на деца основни училища.

В звуковия файл Здравка Маслянкова разказва още за "глада" за учители във Великотърновско.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна