Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История за Банката с главна буква Б

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Една псевдодокументална история по истински случай, при това не един единствен истински случай, а 137 000 истински случая, ще чуете в първите минути на неделя, 27 август, в програмата на Радиотеатър след полунощ.

137 000 души според статистиката на Националната следствена служба е общият брой на вложителите през периода на финансови катаклизми и сриване на финансовите пирамиди в България в края на 90-те, чиито пари на обща стойност 13 млрд. лева са безследно изгубени. А това изобщо не е пълната статистика. Нито медиите, нито компетентните органи са имали реална представа колко точно пирамиди е имало в България, колко хора са били измамени, колко пари те са загубили и къде са отишли тези пари. Тези събития провокираха Алек Попов да напише Вселенската банка, една хем конкретна и локална, хем абстрактна и космополитна история, хем история на едно журналистическо разследване, хем мистификация за творенията на човека в поход срещу човека.  

В ролята на главното действащо лице - Водещия на журналистическото разследване ще чуете Антон Митов. Участват още и Веселин Ранков, Цветан Ватев, Пепа Николова, Гергана Кадиева. Музика: Асен Аврамов. Режисьор: Ралица Димитрова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени