Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Воденов: Правителството полага огромни усилия да задържи оръжейния бизнес в сферата на държавния контрол

Тодор Воденов
Снимка: БНТ

След като само до преди няколко години военните заводи тънеха в дългове заради липсата на поръчки и с месеци точеха неизплатени заплати на своите работници, днес ситуацията е коренно различна и за държавните, и за частните предприятия от сектора – активно производство, осигурени поръчки и гарантирани пазари. Печалбите в сектора са красноречиви за първата половина на годината, но напук на пазарната и икономическата логика точно сега започват и трусовете в индустрията. При това в приватизирани заводи с частна собственост. Още не е заглъхнал отгласът от протестите в "Дунарит", когато същото се случи и с "Емко". Дали интересите за двете фирми са еднакви и какво се случва, за да се тресат по идентичен начин, не може да се твърди, но някои факти правят впечатление.

Проблемите в "Дунарит" започнаха с отнемането на лицензите за производство, търговия и съхранение заради разследване срещу вече бившия изпълнителен директор Кръстьо Кръстев. В момента, когато предприятието работи и успешно изпълнява поръчки за стотици хиляди левове, а печалбата му за миналата година е в размер на 26 милиона. За да защитят работните си места, хората блокираха "Дунав мост":

Искаме си работните места. Искаме господин Кръстев да остане. Доволни сме от заплатите си. Има договори, има работа – казаха служители на предприятието.

Скандалът с "Емко" отново тръгна по същата схема – формално отнемане на разрешителното за търговската дейност на предприятието. Отново имаше протести на работещите в завода.

В момента държавата полага огромни усилия да задържи оръжейния бизнес в сферата на държавния контрол. Убеден съм в това – заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Тодор Воденов от синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа":

Аз съм дълбоко убеден, че държавата ще предприеме всички действия, за да се запазят работните места на служителите в "Емко" и "Дунарит". Има икономическа и политическа логика за това, а и общественият натиск е достатъчно силен.

Хората, които действително разбират от военна индустрия си мълчат по темата за "Емко" и "Дунарит". Това каза пред "Хоризонт" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД): Тихомир Безлов

Това, което виждаме през последните три-четири години, е много рязък ръст на българската военна индустрия. От средно около 200 милиона евро годишно през 2015 г. официалните данни бяха за 645 милиона евро, а за тази година предварителните данни са за 850 милиона евро. Това е около 1 милиард долара, т.е. очевидно има уникален ръст на българската индустрия. Няма такава индустрия, която в момента така да расте.

Цялото интервю с Тодор Воденов и Тихомир Безлов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна