Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалната библиотека в Добрич събира архиви, свързани с Дора Габе

Дора Габе
Снимка: europeana.bg

С надежда за съпричастност Регионалната библиотека "Дора Габе“ в Добрич започва дарителска кампания за набиране на документи, спомени, архиви и фотографии, свързани с живота  и творчеството на Дора Габе. Поводът за кампанията е 130-годишният юбилея от рождението на българската поетеса, който се навършва на 24-ти август следващата година. Дотогава е и срокът на дарителската акция на Регионалната библиотека. С какво разполага в момента постоянната експозиция на библиотеката, открита през 2000 година? На какви дарители разчитат в кампанията си? Директорът на библиотеката Невяна Христова призовава всички граждани да помогнат на инициативата им:

Дора Габе за мен е една голяма българка. Тя е направила изключително много за Добруджа, така че всички, които живеят в България трябва да познават нея и нейното творчество. От ранна възраст е напуснала родния си край. Тя е учила в София, после отива във Франция, но винаги е била свързана с Добруджа и винаги е правила всичко по силите си за Освобождението на Добруджа. Дора Габе е един от тези културни дейци, които са работили през целия си живот за Освобождението на Добруджа и затова тя е била една от първите, които са пристигнали в освободена Добруджа.

По думите на директора на библиотеката, проучването на живота и творчеството на Дора Габе е важна част от дейността им. В резултат на дългогодишната събирателска дейност са набавени значителен брой библиотечни документи и други материали от и за Дора Габе от областта на архивното и музейното дело, обособени в библиотечната колекция "В света на Дора Габе".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мая Щърбанова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна