Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Астана" би "Селтик", но отпадна

Снимка: БТА

Воденият от Станимир Стоилов тим на "Астана" победи "Селтик" с 4:3 във втория мач от плейофния кръг на Шампионската лига. Успехът обаче не бе достатъчен за шампиона на Казахстан да се класира за групите на турнира, след като срещата в Глазгоу преди седмица завърши 5:0 в полза на "детелините".

Двубоят в Астана обаче бе много интересен и Астана бе по-близо до абсолютната сензация, отколкото показва крайният резултат. Играчите на Стоилов водеха с 4:1 в един момента от срещата, а само невероятни пропуски на Патрик Твумаси лишиха тима от още голове.

Домакините откриха резултата в 26-ата минута, когато удар на Шомко бе отклонен в собствената му врата от 19-годишния бранител на гостите Кристофър Айер. Още в ответната атака Селтик можеше да изравни, но Скот Синклеър пропусна, останал очи в очи с вратаря на Астана. Все пак бившият играч на Манчестър Сити се реваншира за пропуска си в 34-ата минута, когато с фалцов удар изравни за 1:1, правейки общия резултат 6:1 в полза на шотландците.

Астана обаче започна вихрено второто полувреме и до 49-ата минута поведе с 3:1. Първо Серикжан Мужиков реализира с удар от близка дистанция, а в следващата атака Твумаси покачи на 3:1.

В 55-ата минута Жуниор Кабананга пропусна да покачи на 4:1 от границата на вратарското поле, но в 69-ата минута това все пак стана след страхотен самостоятелен пробив на Твумаси.

Сърджан Граховац пробва да вкара пети гол за Астана в 74-ата минута, но Крейг Гордън майсторски спаси. Три минути след това Твумаси пропусна 100-процентово положение, стреляйки с воле над напречната греда от малко повече от 5 метра разстояние.

Това като че ли прекърши устрема на домакините и в края на двубоя Селтик реализира два гола, оформяйки общия резултат от двете срещи на 8:5 в  своя полза. Първо Оливър Нтчам матира за втори път Ерич с удар от границата на наказателното поле, а в 90-ата минута и Лей Грифитс записа името си сред голмайсторите.  

Така Селтик очаква жребия за групите на Шампионската лига в четвъртък, докато Астана ще разбере в петък съперниците си в групите на Лига Европа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна