Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ избира нов генерален директор на БНТ

Нели Огнянова: Обществената медия възпитава граждани, не само потребители

Добре е да има легална възможност за удължаване на мандата на подходящо ръководство, казва медийният експерт

Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии ще проведе избор за нов генерален директор на Българската национална телевизия. Пред "Хоризонт" медийният експерт проф. Нели Огнянова поясни, че всички възможности са отворени – всеки от изслушаните кандидати формално може да бъде избран, но може и да няма избор, ако не събере достатъчно подкрепа според правилата.

Според Огнянова обществената медия възпитава аудиторията не само като потребители, а като граждани и през тази призма трябва да се гледа на отделните кандидатури при гласуването. В обобщение на приключилите изслушвания на кандидатите проф. Огнянова посочи:

За някои входът към медиите беше технологичен и акцентираха върху новите възможности на цифровото време. За други входът към темата беше "Новини и публицистика", защото имат биография в това, за трети пък входът беше маркетингов, дори чухме изявления от вида "Философията на телевизията в днешно време е забавлението".

По отношение на обществената мисия на медиите, проф Огнянова сподели:

Всъщност в обсъжданията обществената мисия не беше водеща тема. Смятам, че е правилно акцентирането върху необходимостта от независимост и безпристрастност. 

Няма никакво съмнение в едно – обществената телевизия възпитава аудиторията не само като потребители. Обществените медии се отнасят към аудиторията като към граждани. Те имат задачи, свързани с демократичното развитие на обществото, с ценностите на обществото. И това е характерна особеност на обществените медии в Европа. Става въпрос за утвърждаването на ценностите на хората като граждани. През такава призма трябва да се гледат и кандидатите. 

Ако днес СЕМ не успее да избере генерален директор на БНТ, предстои нова процедура, а дотогава управлението на БНТ ще остане в ръцете на Вяра Анкова, припомни Нели Огнянова:

Този въпрос би могъл да бъде решен по-лесно, ако законодателят беше предприел някакви мерки. След като смята, че това ръководство е подходящо – да има легална правна възможност едно подходящо ръководство по-дълго законно, но в рамките на принципа на мандатността, да продължи да работи. Сега за съжаление не е така.

Цялото интервю на Ирина Недева с Нели Огнянова и анкетата на Андрей Борисов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени