Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Инджов: В концепцията на Каменаров има доста спорни моменти

Снимка: БНТ
Жана Попова, преподавател по телевизионни жанрове в Софийския университет, и доц. Иво Инджов, преподавател по журналистика във Великотърновския университет, коментираха в "12+3" избора на Константин Каменаров за генерален директор на БНТ. Той беше избран с четири гласа за от членовете на Съвета за електронни медии. Кандидатурата и концепцията му беше подкрепена от Бетина Жотева, Мария Стоянова, Розита Еленова и София Владимирова.

Жана Попова заяви, че изборът е факт и той е трябвало да стане.

Много малко от кандидатите говореха за това каква ще бъде телевизията след три години.

Учудена съм, че беше избран кандидатът, който се яви със същата концепция, с която и преди 4 години, отбеляза Попова.

Правилата за журналистиката не могат да бъдат вписани в Златна библия. Има ясни правила и в длъжностните характеристики как трябва да се работи. Иначе правилата могат да бъдат изработени. Но трудно би било гарантирането на тяхното спазване, смята Попова.

Видях голяма предпазливост, особено по въпроса за програмния директор. Явно ще има плавен преход. Мисля, че ще запази голяма част от съществуващото в момента. Но пък когато седнат на този пост, хората много често променят това, което са казали, добави Жана Попова.

Според доц. Иво Инджов този избор е спорен, най-вече на базата на концепцията на Константин Каменаров. От концепцията за консервативно финансиране не става ясно за какъв тип модел е той.

Алтернативите, които той предлага, са спорни. Особено вариантът за участие на големи корпорации – тази схема би направила телевизията зависима. Увеличаването на продуктовото позициониране не подхожда на обществена телевизия, смята Инджов.

Необходима е качествено нова публицистика, отворена към повече гледни точки.

Самите новини трябва да се променят. Те и сега са по-смислени, но отразяват дневния ред на институциите. В такава посока трябва да е промяната на БНТ, смята Инджов.

Зависимостта от бюджета на обществените медии в България е порочен модел, но пък демонстрира отговорност от страна на държавата към този тип медии да изпълняват своите функции. Но може да се мислят алтернативни варианти, за да може финансовата автономия да е гаранция за независимост.

Доц. Инджов смята, че има логика в намеренията за промени в сутрешния блок.

Новините и сензациите трябва да са в по-късните часови пояси, смята експертът.

Още не знаем какви реални цели си поставя. Ще се ползва с подкрепа сред работещите като кадър на БНТ. Дали ще се опита да промени консервативния модел – по това ще мерим неговите стъпки, каза още доц. Инджов.

Интервютата на Диана Янкулова с Жана Попова и с Иво Инджов чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна