Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Стефан Стойков: Ние сме "скулптури" на живи тела

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Леката атлетика е в основата на редица спортове. Освен това е и спорт, с който ние, българите, се гордеем изключително много, тъй като наши спортисти държат все още световните рекорди - емблематичен, разбира се, е този в скока на височина на Стефка Костадинова.  Оказва се, че леката атлетика се нарежда на второ място сред интересите на кандидат-студентите в Националната спортна акдемия "Васил Левски", след специалността "Футбол". Това обясни пред Радио София ръководителят на катедра "Лека атлетика" проф. Стефан Стойков.

Националната спортна академия на практика е институцията, създател на квалифицирани треньори и оттам на добри спортисти. Подготовката на един добър спортист е един дълъг педагогически процес, тя не е година-две-три, изтъкна проф. Стойков:

проф. Стефан СтойковТрябва да подхождаме хуманно към човешкия организъм, тъй като треньорите са "скулптури на живи тела" и трябва да се съобразяват с всичките му системи и особености. Само по този начин спортът може да бъде база за пълноценно съществуване и реализация през годините.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна