Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девлет Бахчели: Референдумът в Иракски Кюрдистан може да бъде смятан за повод за война

Девлет Бахчели
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Партията на националистическото действие в Турция Девлет Бахчели говори на пресконференция в Анкара и заяви, че мръсните ходове в Северна Сирия и Северен Ирак са изцяло насочени към Турция. Той окачестви насрочения за 25-и септември референдум за независимост като проба.

Ако се налага, този референдум трябва да бъде смятан като повод за война от Турция, каза Бахчели.

По думите му, доставяното от САЩ оръжие на сирийските кюрди е като коледен подарък. Лидерът на крайните националисти изрази подкрепа за политиката на турското правителство да действа заедно с Иран срещу Кюрдската работническа партия (ПКК). Визирайки кюрдските партизани, той призова планините в Ирак Синджар и Кандил да бъдат унищожени, както и кюрдският кантон Африн в Сирия.

Бахчели поддържа и ходовете на властта в Анкара в отношенията спрямо Германия, тъй като тя давала убежище на Кюрдската работническа партия и на привърженици на движението на Гюлен.

Партията на националистическото действие беше разтърсена от разцепление, след като бившият вътрешен министър Мерал Акшенер я напусна, за да основе нова формация. Ходът на Акшенер беше последван от вълна от оставки на членове на партията на различно ниво, които се присъединиха към новия политически проект.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна