Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският президент Еманюел Макрон е на официално посещение у нас

| обновено на 25.08.17 в 10:46

Френският президент Еманюел Макрон е на официално посещение у нас.

Президентът Макрон и съпругата му Бриджит бяха посрещнати от българския президент  Румен Радев и съпругата му Десислава на официална церемония пред двореца в резиденция "Евксиноград".

Преди това там беше строена почетна рота на военноморските сили от три взвода от 78 души. Присъства и командирът на военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

След официалната церемония и снимката пред двореца на двете президентски двойки започнаха пленарните разговори между президентите Радев и Макрон.

Пресконференцията на Румен Радев и Еманюел Макрон беше насрочена за 11.15. Тъй като официалната церемония закъсня с 15 минути, възможно е това да промени и следващите часове в програмата.

За 11.35 е предвидена срещата на четири очи между министър-председателя Бойко Борисов и президента Еманюел Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори с участието на вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министъра на финансите Владислав Горанов.

Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон е предвидена за 12.45 ч.

В късния следобед министър-председателят Бойко Борисов и френският му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във ВВМУ "Никола Вапцаров" във Варна и ще се срещнат с представители на френския бизнес.

Президентските съпруги Десислава Радева и Бриджит Макрон отпътуваха за Ботаническата градина и Двореца в Балчик, където ще разгледат покоите на кралица Мария.

Вчера Макрон беше в Букурещ, където обсъди с румънския си колега Клаус Йоханис въпроса за заплащането на източноевропейските работници в по-богатите държави от Евросъюза. Френският лидер предупреди, че така нареченият социален дъмпинг трябва да бъде прекратен, за да не се стигне до разпадане на Евросъюза.

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени