Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Посещението на Макрон у нас е изключително важно – политически и икономически

Трябва да се акцентира върху това как по-високите европейски трудови стандарти да се прилагат в България, вместо да се търси начин за ограничаване на свободното движение на хора

Снимка: БГНЕС
Посещението на френския президент Еманюел Макрон у нас е изключително важно, каза в предаването "Преди всички" директорът на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов:

Втората по значимост, икономически, страна, ако броим Брекзит за свършено дело. Несъмнено политически е още по-важно, тъй като за момента това е може би най-популярният лидер в Обединена Европа и разбира се, по отношение на бъдещето на ЕС – ключова страна.

По отношение на темите на срещите на Еманюел Макрон с Румен Радев и с Бойко Борисов, Стефанов каза:

Бъдещото председателство, Западните Балкани и желанието на правителството за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е клубът на богатите и тя е мозъчният тръст на богатите  държави. Тази организация, особено ако включим към нея и Международната енергийна агенция, която на практика е неформалният отговор на ОПЕК. Т.е.  всички държави, които както България са бедни на природни ресурси, е добре да бъдат в тази организация. От една страна, се дава възможност за достъп до много информация и данни, от друга  страна, се дава възможност за ползване на мозъчния ресурс в тази организация. Т.е. правят се редовни прегледи на икономиката, които, бих казал, че като качество са може би едни от най-добрите на световно ниво. И трето, дава се възможност за една допълнителна дипломация както вътре в ЕС, така и международна, която е извън прожекторите на Брюксел или Вашингтон.

Изясняването на въпроса с командированите работници е важно не само за Франция, но и за България, подчерта икономическият анализатор. Според него трябва да се акцентира върху това как по-високите европейски трудови стандарти да се прилагат в България, вместо да се търси начин за ограничаване на свободното движение на хора или придвижването на работници към Франция от Източна Европа.

Според Стефанов ОИСР е важна и във връзка с това, че българското правителство постави като приоритет образованието:

Има много сериозен потенциал и знание в ОИСР за подпомагане на страните именно в тази област.

Руслан Стефанов коментира още:

Големият въпрос, който ще бъде повдигнат със сигурност, е именно спазването на закона или върховенството на закона в България. Нещо, което България все още, и Франция е един от основните противници на това, все още не е приета за член на Шенген, въпреки че изпълняваме всички критерии – технически и каквито искате други. Но именно такива "камъчета", които едно по едно се натрупват и препъват каруцата, точно те трябва да бъдат разрешени.

Интервюто на Юлияна Корнажева с Руслан Стефанов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени