Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КРС: Няма заглушаване на радиостанции по Южното Черноморие

Турските радиостанции успяват да преминат границата ни с много по-мощен сигнал, категорични са кметове на погранични градове по южното Черноморие. Потвърждава го и Георги Лапчев, кмет на община Царево.

"Колкото по-близо се приближаваме до границата, толкова по-трудно е да се чуе българска радиостанция. Но факт е, че има дни, в които не по граничните райони, дори във вътрешността на общината, дори чак до Лозенец ,няма българска радиостанция, която да може да се слуша", каза градоначалникът. Това смятат и кметовете на Ахтопол, Синеморец и Резово.

Проверка на Комисията за регулиране на съобщенията е установила, че няма заглушаване от страна на турски радиостанции по Южното Черноморие, категоричен е председателят на българската комисия Веселин Божков.

"Както техни станции се чуват в България, така и наши се чуват в Турция, и в Истанбул, и в Гърция. Това е проблемът или хубавото на радио вълните, че те се разпространяват и нямат географски граници", обясни той. Божков допълни, че за последните 7 години не е имало оплакване  от български радио оператор, затова, че се смущава неговата радиостанция.

Констатацията е и на представители на регулатора от съседната страна. България е  постигнала успех и е накарала Турция да си намали мощността на излъчването и да си подобри ъгъла, за да може предавателят да е обърнат към тях. Оказва се, че южните ни съседи излъчват с мощност 100kW. Страната ни също има тази възможност, но не го прави.

"В България сме разрешили на обществените радиа излъчване до 100kW, въпросът е, че по Черноморието само на предавателя на Каварна има 100 kW ефективно излъчваща мощност. На другите е 10 kW", информира Божков. Той побърза да уточни, че разликата не трябва да ни смущава, защото, по думите му, 10 kW е много сериозна мощност.

От Комисията обсъждат стимулиране на радиооператорите в пограничните зони, като се намали таксата, която плащат. Целта е да инвестрита в техника и оборудване, защото според Божков мощността на сигнала, зависи от финансовата възможност на операторите.


Подробности в репортажа подготвен от Мариян Иванов и Ивайло Пеев:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна