Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново огнище се възпламени край село Влахи в района на Кресненското дефиле

| обновено на 28.08.17 в 11:23
Снимка: Кети Тренчева

Ново запалване на гората в района на село Влахи снощи е прераснало в пожар тази сутрин. Огънят се е пренесъл от загасено огнище към здравата част на гората. Екипи и техника бяха пренасочени незабавно към него. От тази нощ селото е в готовност за евакуация заради опасната близост до едно от двете големи пожарни огнища.

Ситуацията около Влахи е била критична през цялата нощ и опасността за населението все още не е отминала. Все още не е отпаднала и опасността за населението в село Ощава, така че ако се наложи евакуация, тя ще бъде изпълнена, потвърди областният управител Бисер Михайлов.

Пожарът в близката гора се разпространява освен низово и върхово, засегнати са над 3 хиляди декара гора и храсти. Четири булдозера правят полоси, като разширяват съществуващи горски пътища около Влахи, за да се спре огънят. Най-големият проблем е вятърът, който постоянно мени посоката си.

В работите днес участват над 600 души и 40 машини. Това са служители на пожарната, на горските стопанства, на Изпълнителната агенция по горите, на Българската армия и доброволци, заяви на брифинг главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението":

През нощта имаше няколко изключително тежки ситуации. Най-тежка беше късно снощи, когато се разгоря едно огнище в посока Влахи. Наложи се да предприемем превантивни мерки за селото, включително и евакуация. Полицията създаде организация без никаква паника да бъде проведена тази евакуация. За радост, усилията, които вложихме през нощта, дадоха резултат и в ранните часове на този ден отменихме опасността и евакуация не се наложи. Въпреки това колегите от полицията са на място във Влахи, наблюдават ситуацията. Гражданите, които живеят там, на място в селото, са предупредени и са готови в случай на сигнал за евакуация, да направят такава евакуация. Към момента няма пряка опасност за населените места.

Върху площ от 300 декара се разпростира и огънят над международния път Е-79 по източното било на Кресненското дефиле. Теренът е алпийски, скалист, с над 50-градусов наклон. В района бяха разположени десетки автомобили с водни резервоари, в готовност обливат заедно с хеликоптерите, които ще пристигнат по-късно. Дамян Дамянов – директор на Югозападното държавно предприятие:

В посока Мечкул, там, където се вижда пожарът от пътя Благоевград – Кресна, се полагат изключителни усилия да бъде спрян пожарът, за да бъдат спасени разселените лешояди. Тъй като там пък вчера имаше опасност да премине на отсрещното било, където гнездят лешоядите. Така че днеска продължаваме в тази посока. Трябва да пазим дефилето.

Денят е много критичен по отношение на пожарите, предупреди главен комисар Николов и отправи апел:

Гората е в състояние, при което най-малката искра може да предизвика огромен пожар. Нощеска ситуацията беше такава. Накрая нека да призовем абсолютно всички: Бъдете изключително внимателни! Никаква работа с открит огън. Днес е един изключително опасен ден. Цялата територия на страната е оранжево-червена. Това значи, че е възможно възникването на неконтролируеми върхови пожари с пряка опасност за живота и здравето на хората.

Екипи на ЧЕЗ обходиха вчера целия периметър на пожара. Възстановено е подаването на ток към всички населени места, пострадали от огън – Мечкул, Сенокос, Стара Кресна и Ощава. Спряно е обаче електрозахранването към къщите, чиито инсталации са изгорели от огъня, за да не се стигне до къси съединения, уточни за "Хоризонт" Борислава Луканова от ЧЕЗ.

Кети Тренчева

Най-големият пожар в Пирин е унищожил над 17 хиляди декара гора и ниска растителност, хиляди декари пасища и земеделски земи, както и много животни. Изгорелият почвен слой е 10 сантиметра. Прогнозните щети от неусвоена дървесина са за стотици хиляди левове. 5 милиона лева ще струва почистването на изгорелите територии и залесяването.

Екологична катастрофа остави след себе си големият пожар в Кресненското дефиле. Когато се говори за възстановяването на района след огнения ад, който продължава да върлува там, има два аспекта – единият е активна борба с последствията, а другият е аспект е да има превантивна политика, за да не се случва подобно нещо в бъдеще и това е отговорност на държавата, която трябва да започне да мисли стратегически, каза в "Преди всички" Андрей Ковачев – СДП "Балкани":

В момента 10 процента от почвата там я няма. Това е може би най-страшното нещо. 10 процента от почвата са изгорели, климатът се променя и става много по-сух, и ние трябва да го осъзнаем. Когато няма влага в почвата и когато мине един такъв пожар, почвата просто си отива, а това е нещо, което се създава най-малко за столетия, а ние го унищожаваме за минути, позволявайки такъв пожар да се разгаря. Ние ще сме атакувани и в бъдеще от много сериозни засушавания и горещи лета. Това е отговорност на държавата да започне да мисли стратегически, защото става дума за нещо, което заплашва нашата национална сигурност в буквалния смисъл на думата. Още няма адекватна политика – нито превантивна, нито за след това… Да не говорим, че този център за бързо реагиране, който беше създаден, има и основна техника, и всичко за бързо прогнозиране и правене на планове за действие, не работи в момента. 

Един фургон и 5 къщи изгоряха в село Влахи, 6 къщи са изпепелени в Стара Кресна и Ощава, където трима от постоянно живеещите останаха без покрив. Общината е осигурила хранителни продукти на хората без подслон, които в момента живеят при свои съседи, на двама от тях, по тяхно желание, ще бъдат осигурени палатки, каза в "Преди всички" заместник-кметът на община Кресна Валентин Стоичков. Пожарът, разпространявайки се към Ощава и към Влахи, успя да прехвърли дори местните реки – Ощавска и Влахинска. На двете реки има изградени 7 ВЕЦ-а и се строи 8-и мини ВЕЦ:

На река Влахинска има изградени 4 или 5 централи, на Ощавска 2 плюс една, която в момента се строи, но в летния период, както е сега, по-голяма част от централите са с ограничен режим и мисля, че тяхното съществуване в момента не пречи за осигуряване вода за потушаване на огъня, коментира Стоичков.

Той каза още, че Общината ще съдейства за възстановяване щетите от пожара, но все още не се знае дали ще може да възстанови къщите на хората.

В звуковите файлове можете да чуете интервюто на Кети Тренчева със заместник-кметът на община Кресна Валентин Стоичков и интервюто на Валерия Николова с Андрей Ковачев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени