Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказният свят на Ерна Ангелова в изложба в София през септември

Снимка: Яна Боянова

Лютата чушка, динята - часовник или женските фигури, теглещи нишките на битието. Косата, която се слива с небето под формата на дим. Все картини, в които искаш да влезеш и да останеш да живееш в приказния им свят. И да се зареждаш с онази особена енергия от цветове, присъщи на пловдивската художничка Ерна Ангелова. Нейното изкуство ще бъде показано в края на септември в София в галерия „Теа Алба“ на ул. "Янтра" 25.

Синьото море с акварелните тонове в изумрудено, зелено и лилаво - по него пътува погледът, обхождащ изваяните с четка маршрути на Ерна Ангелова. Лодки с бели платна, натоварени с къщите, които сякаш носим винаги със себе си - с уюта на дома и родното място. Морето в картините на Ерна е като сънувано.

Ерна Ангелова е роден художник, въпреки че не е завършила художествена академия, а българска филология.

Снимка: Яна БояноваЛятото в ателието й е навсякъде - в багрите и формите върху картона. Ако сезонът някъде е зимен, то неизбежно и там доминират топлите тонове. Спомени и носталгия, загатната тъга и спотаена в детайлите любов. А детайлите са като бродерия, навяваща мисли за онези, които майките и бабите ни са бродирали.

Ерна Ангелова определя себе си като реалист, зодия рак, но не може да плува. Слънчевото й излъчване й помага да се смее над себе си и несъвършенствата на света, но винаги да открива сред тези недостатъци виталното.

Светът на Ерна Ангелова разтваря врати в звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна