Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери се обявиха за нова миграционна политика

| обновено на 29.08.17 в 09:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция, Германия, Италия и Испания се договориха с Либия, Чад и Нигер за съвместни действия за пресичане на нелегалната миграция от Африка към Европа. В Париж бе прието предложението на френския президент Еманюел Макрон за създаването на т.нар. „горещи точки“ в Африка, където да се разглеждат молбите за убежище.

Предложението не е ново - за това настояваше и германският канцлер Ангела Меркел след мигрантската вълна преди две години. Френският президент продължи инициативата, разширявайки кръга на участниците. Защото Чад, Нигер и особено Либия, която продължава да е далеч от държавността, са основните спирки по пътя на икономическите мигранти към Европа. Според Макрон така ще се спре антихуманния бизнес на трафикантите.За да бъдем ефективни, трябва да действаме всички заедно - както страните, от където идват мигрантите, така и транзитните държави, особено Либия, така и европейските страни. Това е предизвикателство не само за ЕС, но и за Африка, смята Макрон.

Споразумението от Париж вече е остро критикувано от правозащитници. Филип Фриш от неправителствената организация „Лекари без граници“ коментира лаконично:Това, което се случва, е преместване на външните граници на ЕС на друг континент.

Канцлерът Ангела Меркел изрази готовността на Германия да приема мигранти от Африка на квотен принцип и при условие, че се спре нелегалната миграция към Стария континент. Трябва да се занимаем със страните на произход, като тук отново става дума за финансова и икономическа помощ. Едновременно с това обаче даваме ясен сигнал, че икономическите мигранти, които пристигат в Европа, ще бъдат връщани в родината си, категорична бе тя.

Меркел разкритикува сега действащото Дъблинско споразумение, което задължава първата страна от ЕС, в която пристигнат бежанците да разглежда молбите за убежище. По този начин страните по външната граница на ЕС се оказаха изправени пред нерешими проблеми заради огромния наплив през последните години. Трябва да работим за нов подход, настоя Меркел без да конкретизира, как да се променят разпоредбите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна