Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Яйджиев: На този етап от Брекзит Великобритания преговаря повече със себе си

Най-сложният, макар и хипотетичен, въпрос е готов ли е ЕС да приеме Великобритания обратно, ако се стигне до такъв развой

Демонстрация на антибрекзит движение на брега на Темза в Лондон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На този етап на преговорите за Брекзит Европейският съюз изглежда по-организиран. По-важното развитие е вътре във Великобритания и може да се каже, че донякъде Великобритания още не е приключила и преговорите със себе си, за да започне реални преговори с Европейския съюз. Този анализ направи в интервю за предаването "Преди всички" Ивайло Яйджиев, старши изследовател към Института за европейски политики:

За ЕС Брекзит не е топтема. Топтеми са Тръмп, миграцията, сигурността. Брекзит е нещо, което на този етап европейските лидери са делегирали на Комисията и на Мишел Барние. Донякъде този етап е лесната част за ЕС. Частта, в която ЕС има много силни правни аргументи и може просто да чака Великобритания да проведе тези преговори със себе си и да се обърне към ЕС след това. По-сложната част ще бъде, когато вече започнем да говорим за търговските преговори.  

Може би най-сложният въпрос за Европейския съюз, който все още е хипотетичен, е, ако Великобритания все пак реши, че по един или друг начин не иска де факто да напуска ЕС, как би отговорил ЕС и би ли бил готов, както често се казва, да приеме Великобритания обратно.

Има известно омекотяване от британската страна, но все още има доста сериозни проблеми, най-вече по темата за бюджетните вноски, изтъкна Яйджиев:

Снимка: ЕПА/БГНЕСОпределено има промяна в британските позиции. През последната седмица от британска страна бяха публикувани доста документи (тъй като те бяха критикувани при предишния рунд, че не са подготвени, съответно отговориха с този бараж от седем-осем документа по най-различни теми), като най-ясно се вижда омекотяването в един от предишните проблеми – юрисдикцията на Европейския съд. Тереза Мей беше обещала, че Великобритания ще престане да бъде част от тази юрисдикция в момента, в който излезе от ЕС. Постепенно се вижда, че това няма как да стане, докато Великобритания иска да има някакви по-дълбоки взаимоотношения с европейски пазари.

Транзитният период е важен, особено икономически. Има доста опасения, че 2019-а може да бъде ръбът на пропастта при липса на сделка, посочи още анализаторът:

Важно е да уточним защо се говори за тригодишен транзитен период – защото следващите избори са 2022 година. Този е периодът, за който консерваторите искат някакъв вид преходна сделка, за да може след това 2022-ра да отидат пред урните и да кажат на гражданите "Ето, излязохме от ЕС. Наистина. Вече напълно".

Целия коментар на Ивайло Яйджиев слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени