Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в района на Кресна е овладян

Валентин Радев: Хората да не хвърлят фасове от колите си

| обновено на 29.08.17 в 17:17


Овладян е големият пожар в района на Кресна, който бушуваше от шест дни.

Днес продължиха обливанията с три хеликоптера на двете огнища около село Влахи. В същото време се правеше обход и на всички други стари огнища и райони, през които е минал огънят, за да не остане нито едно тлеещо дърво. Участваха 60 пожарни коли и 3 булдозера, които правеха просеки.

Евакуираните в понеделник жители на с. Влахи  се завърнаха по домовете си. В помощ на огнеборците, горските служители и евакуирените се включили община Кресна и БЧК. Продължава обхождането на всички стари огнища, през които е преминала огнената стихия.

Районната прокуратура в Благоевград образува досъдебно производство за пожара в Кресненското дефиле. Разпитани са хора от района, за да стане ясно как е тръгнал огънят. Заподозрян за причиняването на пожара е 30 годишен пастир от ферма в близкото дело Мечкул.


Евакуацията на хората в района е отменена и те могат да се завърнат по домовете си. В селата вече има ток, каза на брифинг вътрешният министър Валентин Радев:

В населените места всички могат да се завръщат, това го обявихме и вчера, който иска да си ходи по всичките села, никакво ограничение. Остава обаче контролираният достъп от полицията, поради причините, които сме обяснявали досега и гражданството да е спокойно.

Ток има навсякъде, включително в тунела. Няма проблем с далекопроводите. И трите – и 20-, и 40- и 110-киловолтовият са пуснати.

Движението по път Е-79 е нормализирано. Радев обаче предупреди хората, които хвърлят фасове от автомобилите си, и тези, които приготвят зимнина на открито, да не го правят, за да не се стигне до нови пожари:

Граждани, които карат автомобили в дефилето и хвърлят фасове през прозореца, нека всички, чрез вас и Националното радио, да бъдат предупреждавани и да не си позволяват това. Жителите да внимават също. Компот, варива някакви, правят ги навънка, палят слами или не знам какво друго правят, да внимават, защото така тръгват пожарите и не искаме да се връщаме отново тук.

Министърът каза още, че следствените действия по случая продължават:

Прокуратурата, заедно с Министерство на вътрешните работи, вчера говорих, последния ми разговор с главния прокурор, продължават следствените действия. Както казахме, вдигнахме нивото до Окръжна прокуратура. Днес старши комисар Ханджиев ми докладва също, продължават разпитите. Колкото повече хора разпитаме, такава ни е надеждата, все някой някъде ще е видял как е тръгнал пожарът. Загубите бяха много големи и тепърва ще ги остойностяваме всъщност колко точно са големи, така че в важно да знаем кой е в основата.

По-рано директорът на пожарната главен комисар Николай Николов, който е и шеф на оперативния щаб  обясни, че през деня са установени единични огнища на пожара, но те не са опасни:

Навсякъде по периметъра е спокойно! Няма никакво пламъчно горене. Единични са огнищата, които продължават да тлеят в центъра на целия пожар. Не са опасни, поради което за нашата сигурност и въобще за цялата сигурност, хеликоптерът, който привлякохме, остава в Симитли в готовност. Ще останем още няколко дни да наблюдаваме внимателно какво се случва, за да не допуснем неговото възобновяване.


В интервю пред "Хоризонт"  инж. Иван Гергов, който е директор на регионалната дирекция по горите в Благоевград, коментира:

Мисля, че дъждът в голяма степен ще помогне поне да не бъде активно разпространението на пожара, да не даде поне да се вдига като върхов - видяхте вчера какво се случи - с каква скорост от напълно ограден, локализиран в даден периметър пожарът успя да се разрасне.

Инженер Гергов обясни какви ще бъдат следващите стъпки след потушаването на пожара:


Първо  - установяване в максимално кратки срокове на площта, която е засегната - ще бъде установена от държавните горски стопанства в Симитли и Кресна, съответно и от общинските структури на община Симитли и община Кресна, които също имат общински горски територии. Пълното установяване на тези площи и съответните предписания какви действия предстоят оттук насетне  - там където е необходимо, съответно да бъде усвоена тази дървесина и предприети последващи действия по възстановяването на площите, като залесяване и други такива мероприятия -  това се отнася за всички собственици на горски територии. 

Бързото усвояване, имайки предвид голямата площ, за да не създадем предпоставки за разпространение на болести и вредители върху останалите незасегнати територии - това можем да го постигнем чрез бързото изнасяне на тази дървесина от мястото на пожара.  Така че това ще бъде предписание и ще бъдат дадени максимално кратки срокове това да се случи с цел по-бързото възстановяване на екосистемата. Там където все още пожарът не е минал върхов максимално ще следим здравите дървета да останат на място, като те ще спомогнат за естественото възстановяване на участъците и няма да бъде самата екосистема напълно оголена и създаваща предпоставки за развитие на ерозия и други неблагоприятни процеси върху териториите. Наистина бедствието е изключително сериозно, тепърва ще можем в пълен обем да установим раната, която е нанесена на тези горски територии от този пожар, засега е още много рано, подчерта Иван Гергов. Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.




Горещи теми

Войната в Украйна