Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП пита министрите на труда и на финансите за ефекта от промените в Директивата за командироване на работници в ЕС

Менда Стоянова отхвърли обвиненията на БСП, че управляващите финансират общините според политическата сила, която ги управлява

| обновено на 29.08.17 в 16:14
Снимка: БГНЕС

БСП ще отправи по време на парламентарния контрол въпроси към министрите на труда и на финансите за това какъв ще е ефектът върху България и по-специално върху пенсиите от промените в Директивата за командироване на работници в ЕС. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Според нея предложенията на Франция за промени в документа крият рискове:

Например, принципът за свободно движение на хора, стоки, капитали може да бъде застрашен с предложението да се ограничи във времето, и колко време може да стои един български работник на територията на европейски държави. Притесняваме се и от заплаха за друг основен принцип – за равните права на европейските граждани. Ако тези предложения станат факт, ние ще наливаме пари в осигурителните системи на други държави-членки. В НОИ и без това има дефицит!

Нинова разкритикува и подготвените промени в Закона за публичните финанси, които, според нея,  налагат ограничения в кредитирането на общините с финансови затруднения. Тя се обяви против начина на разпределяне на бюджетния излишък:

Само с едно постановление, на 28 юли 2017 година МС разпределя 20 милиона и 89 000 лева на 31 общини на ДПС, 10 милиона и 38 000 лева на 14 общини на ГЕРБ, 1 340 000 лева на 2 общини на БСП. Отговорът на въпроса: „Кой с кого управлява?“ оставам на вас! По подготовката на Бюджета за 2018 категорично ще се противопоставим и на начина на разпределение на парите към общините с постановления и на диференцирания подход според политическата сила, която управлява общината.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова отхвърли обвиненията на БСП, че управляващите финансират общините според политическата сила, която ги управлява:

Допълнителен финансов ресурс за конкретни проекти е отпуснат преди всичко на малки и средни общини, обикновено райони със слабо развита икономика, където самата община не е в състояние да генерира собствен ресурс, за да изпълни определени проекти, касаещи училища, детски градини, спортни площадки. Всичко това, всъщност, представлява това допълнително финансиране.

Стоянова защити готвените промени в Закона за публичните финанси като необходими за засилване на финансовата дисциплина на общините.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени