Права за ползванеrc="//platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=598acd0de2587a0012539f76&product=inline-share-buttons">
Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арман Бабикян: В момента властта удобно се е прикрила зад навеса на бъдещото европейско председателство

Според експерта антикорупционният закон, бюджетната процедура и мястото на патриотите във властта ще фокусират политическото противопоставяне

Арман Бабикян
Снимка: БГНЕС


В коментар на очакванията, свързани с началото на новата парламентарна сесия и политическия сезон, пиар експертът Арман Бабикян прогнозира в ефира на "Хоризонт", че антикопупционният закон ще остане една от основните "фронтови линии" за противопоставяне между водещите политически сили:

Със сигурност ще продължи този разговор за единния орган за борба с корупцията, ще има много полярни становища -  дотолкова доколкото са наясно и от едната, и от другата страна, че проблемът е стигнал до ръба на обществената поносимост и че действия трябва да се предприемат. Разбира се, има и друг поглед  - че и едната, и другата страна са сред заподозрените за генерирането на корупция в страната през годините назад. Така че общественото доверие не е много високо - нито към властта, нито към опозицията в случая.

Бабикян изтъкна, че не смята, че ще се стигне до консенсус между управляващи и опозиция по отношение на антикорупционния закон, който има а по-скоро, че може да има компромис, защото:

На базата на ниското доверие лесно може да се стигне до компромис вероятно, но до унисон, който ще доведе до орган, който наистина работи срещу корупцията, е трудно. И едната, и другата страна имат прекалено много да доказват на цялото българското общество, че са склонни да се борят с това, което сами са създавали. В този смисъл е малко абсурдно да се смята, че може да има победител в тази битка  - разбира се, това е достатъчно остър рубеж за война между едната и от другата страна, но от чисто качествена гледна точка, която може да доведе до напредък на страната ни в това отношение, е много-много трудно да се смята, че може да се постигне успех  - това изисква колективни усилия и наистина кристално чиста независимост, колкото и това да звучи абсурдно по отношение на този орган. Това е много трудно постижимо - и от практическа гледна точка,  и от гледна точка на това обществото да бъде убедено, че наистина има воля за подобна битка срещу корупцията.


Сред другите основни теми, които могат да съсредоточат политическия сблъсък между управляващи и опозиция след започването на новата парламентарна сесия, анализаторът очерта бюджетната процедура и мястото на патриотите в управлението:

Бюджетната процедура - там е логично да се сблъскат и социалният поглед на левицата и формално консервативният поглед на управляващите.


Самото място на патриотите във властта също създава удобен терен за политическа битка, защото голяма част от техните предложения не се намират никак в дясно от центъра и в това отношение рисковете да се създаде поле за конфронтация и встрани от формалния ляво-десен конфликт са много възможни. 


Територия за конфронтация има достатъчно широка  - въпросът е, че вероятно това ще стесни още повече територията за реформи, а България има нужда от реформи, изтъкна още Бабикян и допълни: Когато причините за война са повече, отколкото причините за разумни, но настъпателни реформи очевидно е, че ще бъде предпочетено първото, тъй като рисковете от второто са по-големи за властта. Тя в момента удобно се е прикрила зад навеса на бъдещото европейско председателство и смята че така тихо ще прилази през следващите 6-7 месеца, но това едва ли ще е така, посочи още анализаторът. Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна