Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Само 37% от българите почивали това лято, съобщава на челно място МОНИТОР. Това показват данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ във времето за равносметка на лятото, проведен сред 800 пълнолетни българи. 68 на сто от тези 2 милиона пък твърдят, че са избрали родното Черноморие, което е над 1,3 млн. Ако в сметката се прибавят и децата, то това означава, че близо половината от населението на страната ни е било или ще бъде на нашето Черноморие през този сезон. С най-голям дял са младите до 30-годишна възраст и жителите на София, отбелязват от социологическата агенция. Други 700 000 пълнолетни българи са почивали или им предстои да почиват на други места в страната извън Черноморието.

В чужбина през това лято към настоящия момент са почивали около 350 000 българи. Още близо толкова тепърва ще отидат на почивка извън страната. Като цяло над 60% от българите са почивали или ще почиват извън мястото, където живеят.ж

Виж повече

НАП проверява фирми с над 1 млн. в касата, сочи СТАНДАРТ. Фирми и нестопански организации, които държат над 1 милион лева в касата си, ще бъдат проверени от данъчните. Националната агенция по приходите проверява близо 1300 компании, които в своите счетоводни баланси са посочили, че имат голяма сума пари в брой. Данъчните ще проверяват дали дружествата не са извършилипо този начин скрито разпределение на печалба. Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и дивиденти.

Само 81 работодатели от частния сектор във Видин, Враца и Монтана са поискали да се включат в програмата за субсидирана заетост, по която министерството на труда дава 2 млн. лв. за общините с много висока безработица в Северозапада, обобщава СЕГА. 81 фирми са заявили, че имат нужда от 141 работници на пълен работен ден, и всичките им заявки са одобрени. Така почти 90 на сто от субсидираните работни места ще бъдат разкрити в общините. Това пък означава, че след приключване на субсидирания период в края на годината наетите безработни почти сигурно отново ще са без работа. Това става ясно от информацията на Министерството на труда за началото на програмата "Работа". 1066 са безработните от 14-те общини с тревожно висока безработица, които ще започнат да работят от 1 септември. От тях 925 души ще работят в общините. И не всички ще са на пълен работен ден.

Виж повече

С цветя КАТ-София посреща на каналите, пише ТРУД. Висящи сакдсии с цветя посрещат от вчера на входа на каналите на КАТ- София. Пунктът в квартал „Дървеница“ е обновен след освежителен ремонт, продължил няколко седмици, като през това време не е прекъсвало обслужването на гражданите. На входовете към различните сгради са монтирани нови информационни талбла, на които посетителите могат да проччетат какви документи се изискват например за промяна на регистрацията, за подновяване на книжката, за бракуване на автомобила и т.н.

Виж повече

"Нощ на ансамблите" събира трите най-големи фолклорни състава, извежда в заглавие СЕГА. "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин" ще се надиграват на една сцена на 13 ноември в НДК - София, и два дни по-късно в Двореца на културата и спорта - Варна. Инициативата стартира през 2014 г. Събитието събира най-добрите танцьори, певци и инструменталисти на една сцена в ритъма на българска фолклорна музика. На спектаклите в София и Варна ще се включат над 150 души - танцьори, певци и музиканти. Участниците ще сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и ще излизат на сцената в няколко поредни надигравания, за да се съберат накрая заедно за общо изпълнение.

Виж повече

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна