Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Кандиларов: Оптимален вариант за Корейския полуостров е безядрена зона

Според специалиста от Центъра за източни езици и култури, основният въпрос е не падането или оставането на власт на управляващата в Пхенян фамилия, колкото обединението на Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Благоприятен край на кризата със Северна Корея би бил, ако международната общност признае явно съществуващите ядрени оръжия, с които разполага страната, като легитимно средство за отбрана. Северна Корея би могла да използва своята ядрена програма и нейното развитие, като разменна монета, при едни преговори да се стигне до някакъв тип споразумение. Тази теза разви в предаването "12+3" доц. Евгений Кандиларов от Центъра за източни езици и култури към СУ "Св. Климент Охридски".

Според специалиста, най-благоприятен е вариантът на демилитализиране на Корейския полуостров като безядрена зона, което обаче би означавало отстъпки и от страна на САЩ, Южна Корея и на Япония, като на този етап това изглежда нереалистично, тъй като и двете страни в конфликта се чувстват заплашени. Силите са разположени така: Китай, Русия и Северна Корея от едната страна срещу Южна Корея, Япония и САЩ от другата, като ролята на Китай е изключително важна, подчерта Кандиларов:

Може би най-дълго време именно Китай допускаше някои заобикаляния на общоприетите санкции на Съвета за сигурност на ООН. И същевременно поддържаше режима по този начин. От едно известно време насам формално Китайската народна република се солидаризира със Съединените щати, с всички останали, включително и Русия е на това мнение - именно за налагане на санкции и спиране, "замразяване" на ядрената програма на Северна Корея. Същевременно обаче позицията и на Китай, и на Русия (и това е много важно да се отбележи) - през последната една година е за правене на взаимни отстъпки.

Северна Корея е в разрез с международните норми, свързани с ядрената ѝ програма, още от 2006-а година, това е вече седма резолюция на Съвета за сигурност на ООН, припомни Евгений Кандиларов. Той посочи още, че ядрената програма на Пхенян се развива изключително успешно, а северно-корейското правителство разглежда себе си като поставено под пряка заплаха:

Това е вследствие на края на Студената война, т.е. след разпадането на Съветския блок, тъй като Северна Корея в рамките на Студената война се изгражда като част от Съветския блок докъм 60-те години. След съветско-китайския разрив през 60-те години се опитва да заеме неутрална позиция, но така или иначе, особено в контекста на китайско-американското сближаване от 70-те години, продължава да гравитира в сферата на Съветския блок, и неин основен защитник е Съветският съюз. След разпадането на тази система, реално погледнато Северна Корея остава в много неизгодна позиция и това налага още по-силно мобилизиране на силите на режима в Пхенян.

Според Евгений Кандиларов, основният проблем на Северна Корея е свързан не толкова с падането или оставането на власт на семейството, което управлява толкова дълго, колкото с въпроса за обединението на Корея:

Това е основният въпрос и тъй като след края на Студената война не се стигна до споразумение, и в рамките на Студената война, и след това, за някаква формула за обединяването на Корея, това продължи да поддържа това ниво на напрежение.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени