Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсачите на ценности разполагат с най-модерните георадари

Константин Дочев: Иманярството няма да изчезне, защото е тръпка като хазарта

Иманярската дейност се маскира успешно като аренда на земеделска земя

Константин Дочев
Снимка: Здравка Маслянкова

Има леко намаляване на нелегалната иманярска дейност около големите градски центрове. Увеличава се обаче незаконното въздействие при тракийските надгробни могили по поречието на река Дунав, където са били разквартирувани големите римски военни легиони. Това обясни в интервю за "Хоризонт" археологът доцент Константин Дочев, който е сред най-добрите експерти нумизмати у нас.

Според Дочев, годишно културно-исторически ценности за близо 100 милиона евро напускат незаконно пределите на страната ни:

Иманярите, естествено, се интересуват най-вече от метални предмети - злато, сребро, накити, съдове, оръжие. Но в различните страни, например Германия, Австрия, Великобритания, се ценят монетите и предметите от римската епоха. В Холандия например праисторическата пластика или пък съдове са много търсени. Така че поръчката и режимът на допускане на културно-исторически ценности на дадена държава определят и търсенето.

Повечето иманяри са вълци единаци, които ходят и копаят. Търсачите на ценности са снабдени с най-модерните георадари, поясни Дочев:

Опасни са тези, които се разгръщат като войнишко подразделение с металдетекторите, 5-6 човека. Най-опасни са тези, които поръчват и купуват много скъпа техника. В момента има вече внесени няколко т.нар. георадари - робот, който се движи самостоятелно, прониква на голяма дълбочина в земята и може по няколко начина да сканира, да възпроизвежда какво има в земята, например на 7,8,10,12 метра. Локализира, регистрира, начертава. Това са най-опасните поръчители, които знаят наизуст земеделските карти, комасират земя под прикритието на редуване на земя...

Краят на иманярството не се задава, защото за иманярите то е като хазарта, твърди още Дочев:

Иманярството не е само занаят за придобиване на средства за живота, за битието. То е един вид хазарт. Както хазартът обзема душата, така и иманярството. 

Много често местните кметове, кметските наместници участват заедно с иманярите не толкова от някаква алчност за придобиване на търговска печалба, а от интерес. На българина в душата му е залегнало, в ДНК-то, любопитството към имането. Да види магическия блясък на златото. Но много често биват излъгани. Копаят стотици кубици пръст и разрушават много недвижими културни останки.

За схемите на иманярите и за тенденциите в иманярството слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна