Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В началото на новия политически сезон:

ГЕРБ потвърди ангажимента си към образованието, а БСП обеща свой вариант на Бюджет 2018

ДПС: Коалицията губи позиция и опитите за вдигане на рейтинга изглеждат смешни

| обновено на 01.09.17 в 12:29
Снимка: БГНЕС
С пожелания за успешна и ползотворна работа започна втората сесия на 44-тото Народно събрание. По традиция председателите на парламентарните групи направиха декларации с политическите си намерения до края на годината

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е нужно народните представители да успеят да работят заедно и да не забравят, че направеното в името на хората е най-големият политически дивидент. Той допълни, че програмата на управляващите изразява категоричната им готовност за пълен четиригодишен мандат. Сред приоритетите на ГЕРБ Цветанов отличи реализирането на политики за засилване на интеграционните процеси в Европа и присъединяването на България към Шенген и еврозоната.

Парламентарната група на ГЕРБ ще работи в диалог по национално значими теми, както с партньорите си, така също и с опонентите си. Парламентарната група на ГЕРБ започва този парламентарен сезон с ясни законодателни приоритети. Нашата отговорност пред бъдещите поколения ще бъде да работим за повишаване националното самочувствие на българите. Младите ще се чувстват отново добре дошли в България, когато страната ни покаже, че ги уважава, че цени успехите им и че е готова да им предложи достоен живот.

Заявяваме категоричното си желание да участваме в реализирането на политики за засилване на интеграционните процеси в ЕвропаТова каза Цветан Цветанов в декларация от името на групата на ГЕРБ в началото на новия политически сезон. Политикът акцентира още: 

Присъединяването на България към Шенген и еврозоната остават наши приоритети, както и засилването на връзките със страните от Западните Балкани.
Ще се стремим да играем важна роля в процесите на задълбочаване на политическите, икономическите, културните взаимоотношения между страните на нашия регион. Работата на правителството показа, че сме на прав път, задавайки нови стандарти на взаимоотношения и комуникация със страните от Западните Балкани. Дипломатическите ни ходове бяха подкрепени и от европейските институции и техните лидери.

Надяваме се нашето председателство да протече така, че българските граждани след него да бъдат още по-съпричастни към европейската перспектива на страната ни и да се чувстват по-заинтересовани от работата на европейските институции.

Във вътрешнополитически план акцентът ще бъде образованието:

Няма да отстъпим от политиките за ликвидиране на неграмотността и за налагане на задължително образование. Ще подкрепяме възпитанието в дух на родолюбие, а учебните програми ще гарантират познаването на българската история и достиженията на българската култура. Качеството на образованието ще се повиши, когато то е практически ориентирано и когато учителите са подготвени, финансово обезпечени и обществено подкрепяни. Ще се работи за превенция на агресията и повишаване сигурността на учащите. Ще се върви и към реформиране на системата за оценяване и акредитация на ВУЗ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова декларира подкрепата на парламентарната ѝ група за успешното председателство на Съвета на Европейския съюз. Сред приоритетите, по които социалистите ще работят, Нинова подчерта борба с бедността, неграмотността и влошения здравословен статус на българските граждани:

Нека, като държавници, а не като едномандатни политици, да прозрем, че това са проблеми не само на настоящето, не само актуални днес. Това е огромен проблем за бъдещето на нацията ни, защото неграмотна, бедна и болна нация няма такова. Ето защо ще изработим алтернативен бюджет, в който ще предложим сериозни, аргументирани мерки за преодоляване на тези три проблема – неграмотността, бедността и здравословния статус на населението.

През първия сезон на този парламент показахме, че сме ясна и аргументирана опозиция. Този втори сезон бих нарекла "сезон на алтернативата". "БСП за България" ще очертава различни възможности за развитието на България.

В декларация от името на Обединени патриоти Волен Сидеров заяви,че по време на Българското председателство на цяла Европа ще стане ясно, че патриотите в България не са безотговорни или такива които търсят конфликти и скандали, а хора които могат да работят за доброто на страната си и могат да оказват натиск България да взема по-суверенни решения. Той подчерта, че само 3 месеца са били достатъчни да се види, че патриотите са коректен, лоялен и отговорен политически партньор, и благодари на ГЕРБ, че се отнасят отговорно към всички техни предложения. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви,че вместо управление на страната чрез работещи институции и администрация, ставаме свидетели на дейности, характерни за клуб по самодейност. Според него коалицията губи позиция и опитите за вдигане на рейтинга изглеждат смешни. Според Карадайъ страната ни трябва да продължи да се придържа към европейските ценности:

На прага на председателството България няма право да се отдалечава от европейските ценности. Никаква коалиция с крайно десни и с крайно леви формации.

Пламен Христов от "Воля" отправи призив към всички политически сили да потиснат партийното си его, да работят приоритетно за висок стандарт на живот на хората, за подкрепа на малкия и средния бизнес, за повече инвестиции, особено в изоставащите райони на страната.

Ние от "Воля" призоваваме тази сесия да бъде посветена на две основни неща - повишаване стандарта на хората и намаляване на корупцията. Ще останем непримирими към всички опити да се прокарват лобистки или средни за народа закони.

Президентът Румен Радев очаква през новия политически сезон законодателство, което да отговаря на обществените очаквания. Държавният глава постави акцент върху борбата с корупцията. Това ще бъде тема на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност, свикан от президента на 9-и октомври. Радев смята, че президентът трябва да назначава председателя на бъдещето антикорупционно звено.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени