Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МП: Бъдещата антикорупционна комисия – без СРС-та

Вчера и главният прокурор се обяви бъдещият единен орган да не притежава техника за следене и подслушване

Снимка: Ани Петрова БНР

Правосъдното министерство се отказа от идеята си бъдещата Комисия за борба с корупцията да използва и да притежава специални разузнавателни средства. Това стана ясно от финалното обсъждане на законопроекта на ГЕРБ за антикорупционен закон в Народното събрание.

Органът за борба с корупцията ще бъде само заявител за използването на СРС-тата, но не и притежател, уточни министърът на правосъдието Цецка Цачева:

Това не означава, че се изгражда и се предвижда ново техническо оборудване извън ДАТО и при специални хипотези ДАНС.

Цачева оповести, че в законопроекта ще бъде променено – Национална агенция по приходите да управлява обезпеченото имущество. Това ще извършва антикорупционният орган, а Агенцията по приходите запазва дейността по същинската конфискация на незаконно придобитото имущество. 

Проектът на Правосъдното министерство за антикорупционно законодателство срещна редица критики, особено в частта за използване на доброволни сътрудници с имунитет.

Вчера, след среща с лидера на БСП, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че бъдещият единен орган не трябва да притежава техника за следене и подслушване. Освен това трябва да се уточни кой ще контролира работата му, настоя Цацаров.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Виолета Ашикова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна