Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" добива на волфрам в района на Велинград

Бельо Мандраджиев: Велинград трябва да се развива като спа център, не като миньорски град

Георги Налджиев: Добивът на волфрам не пречи на туризма и ще съживи местната икономика

Снимка: www.velingrad.bg

Жители на Велинград ще изразят недоволството си от проекта за добива на волфрам в района и концесията на мина „Грънчарица” на среща с министъра на околната среда Нено Димов. Хората се притесняват, че проектът за добив на волфрам може да се отрази негативно на туризма и балнеолечението в града. Откритата среща се провежда по инициатива на кмета Костадин Коев.

В предаването "Преди всички" председателят на Общинския съвет на Велинград инж. Бельо Мандраджиев заяви:


Имаме подписка с хиляди действителни подписи, връчена на отговорните институции. Освен националните ще бъдат сезирани и европейски институции. Ще търсим подкрепа на всички нива за развитието на община Велинград като туристически и спа център, а не като миньорски град.

Проектът за добив на волфрам може спокойно да бъде реализиран, тъй като не пречи на туризма, опонира му Георги Налджиев, изпълнителен директор на фирмата инвеститор, който припомни, че казусът датира още от 2003 година. Налджиев определи като неоснователни притесненията, че волфрамовата мина ще застраши града като спа столица. По думите му, в момента се впряга държавната машина да се даде отпор.

Днес ще се провежда среща за концесията за волфрам, а ние, като страна, не сме поканени. Това ми навява мисълта, че там ще се изиграе едно активно мероприятие зад гърба на концесионера, с което да бъде показано каква правилна позиция трябва да бъде взета по време на експертния съвет.

Добивът ще бъде подземен, а подземната площадка – не повече от 180 декара, уточни Георги Налджиев. Разглеждайки елементите, формиращи състава на минерала шиелит, от който се добива волфрам, ще видим, че няма нищо притеснително, които да застраши околната среда, допълни той.

Това, което ще се добива в нашата мина, сме го дали във виенски институт за изследвания, съобщи още Налджиев. Изследванията са показали, че радиоактивността на материала е много под допустимите норми.

По време на добива на волфрам нерудосъдържащите волфрам маси ще бъдат депонирани във вододайната зона на града, формулира още един от аргументите на протестиращите Бельо Мандраджиев. Според Налджиев обаче санитарно-охранителни зони се обособяват умишлено на места, които биха възпрепятствали добива на волфрам.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени