Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Вицепремиерът Томислав Дончев обмисля съд за рекетьори на обществени поръчки", съобщава вестник "24 часа". Изданието пояснява, че това се отнася за фирми, които умишлено бавят обществени поръчки с фалшиви жалби. Предложението на Дончев ще бъде обсъдено с експерти и ако не противоречи на евродирективите, ще се предложи като промяна, допълва още 24 часа.

"За първи път от 3 години новите пенсионери са по-малко", пише в заглавие на първата си страница вестник Сега. Всекидневникът коментира, че по-затегнатите условия за получаване на пенсия тази година се отразяват на системата. 50 394 българи са получили пенсия за първи път. Те са с почти 11 на сто по-малко спрямо средата на 2016 г., а в предишните няколко години имаше постоянно увеличение. През първата половина на 2017 г. спира и напливът от нови пенсионери от сектор "Сигурност". Към края на юни пенсиониралите се военни и полицаи са над пет пъти по-малко спрямо миналогодишния юни. Това показват данните на Националния осигурителен институт за новоотпуснатите пенсии за полугодието, допълва още всекидневникът.

"Поскъпват зеленчуци, месо и млечни продукти на едро". Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, пише вестник Труд. Например цената на тиквичките е с 23% по-висока спрямо миналата седмица. Оранжерийните домати и краставиците са съответно с 10 и 6 на сто по-скъпи на едро. При каймата, колбасите и млечните продукти повишението е под и около процент, допълва още изданието.

"Камери следят креватчетата във всяка трета забавачка", четем на страниците на вестник Монитор. Изданието уточнява, че всяка трета детска градина има камери в спалните помещения и в стаите за игри. Решението за изграждане на вътрешно видеонаблюдение е взето след съгласие от страна на педагогическите съвети и родителите. Това е казал заместник-кметът по култура образование и спорт Тодор Чобанов, цитиран от изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна