Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Мая Бонева: Спрямо Северна Корея е необходим нетрадиционен подход

Пешеходец в Токио преминава покрай ТВ екран с изображението на севернокорейския лидер Ким Чен-ун след поредния ядрен опит
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента Северна Корея е рай за безработни академици, за професори от бившия социалистически лагер, които имат познания в областта на ядрената енергетика. Това каза в предаването "Преди всички" дългогодишният журналист от БНР Мая Бонева, която наскоро се завърна от Северна Корея.

Досега всички информации по казуса "Северна Корея" бяха с една висока температура на говорене, с отправени към страната заплахи, което досега не е дало желания от всички нас ефект, подчерта Бонева:

Това е такъв пинг-понг, който няма спиране, ако не се вземат други, нетрадиционни мерки. И те, според мен, нямат общо със санкции, вербални заплахи или силна дипломация от рода на тази от времето на Студената война.

Акцентирайки върху факта, че американският президент в своите изявления и декларации не е достатъчно предвидим и сигурен, Бонева посочи, че сред републиканците има разумни хора, такива с опит във война и с военна експертиза, и допълни, че американската система не позволява на държавния глава да вземе еднолично решение:

Колкото и еднолично да държи копчето върху ядрената сила и ядрените възможности.

Посетилите Северна Корея напоследък много добре разбират, че колкото и да е затворена, се забелязва промяна и раздвижване, отбеляза още Мая Бонева. Тя допълни, че има огромна разлика между иранската и севернокорейската ядрена програма: 

Не само заради външнополитическата принадлежност и външнополитическите партньори на двете страни, но и точно заради това конфуцианско, дълбоко вродено чувство за чест и достойнство, което установих, че както китайците, както корейците, така го носят и севернокорейците. На тях не им остава нищо друго, освен едната чест. Те нямат какво да губят – имоти, пари, коли. Те тези неща ги нямат, те са държавни. Те имат едно достойнство... И всяка враждебност от страна на обкръжаващите държави, от страна на международната общност, те я приемат като заплаха за тяхното достойнство. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна