Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георг Георгиев: Антикорупционното законодателство не бива да бъде свеждано до боричкания между управляващи и опозиция

Единствено на масата на преговорите може да се търси решение на проблема със севернокорейската ядрена опасност, смята зам.-министърът

Снимка: БГНЕС
Смятам, че е абсолютно излишно да се говори за това как един подобен конфликт няма да остане единствено на територията на Корейския полуостров – той ще засегне целия свят и в 21-ви век да говорим за термоядрена война, ми се струва много далеч от цивилизационния контекст, в който следва да се развиват държавите. Така че много се надявам, че севернокорейското държавно управление ще си даде сметка пред каква пропаст поставя света, а и собствената си държава. Този коментар направи по повод поредния ядрен опит на Северна Корея заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, като посочи още:

До момента България винаги е изразявала изключително остра позиция не само срещу ядрените опити, които прави КНДР, но и срещу тестовете на балистични ракети – спомняте си, че само преди няколко дни една такава ракета прелетя над японско небе, застрашавайки живота на много хора там. Ние смятаме, че инструментите на дипломацията – санкциите, които са наложени и към настоящия момент от Съвета за сигурност на ООН и които постоянно се разширяват във връзка с непрестанните тестове и изпитания, които прави Севернокорейската република, трябва в крайна сметка да повлияят на нейните управници и да дадат ясния сигнал, че светът няма да толерира такова поведение, което застрашава глобалната сигурност. 

Георг Георгиев смята, че единствено на масата на преговорите може да се търси решение на проблема със севернокорейската ядрена опасност, като размяната на заплахи реплики и дрънкането на оръжие няма да доведат до намиране на изход от ситуацията, а напротив – може да увеличат напрежението до "точката на кипене", след която вече няма връщане назад:

Опасявам се, че ако се влезе в един такъв режим на военни заплахи, които биха могли да инспирира и, да провокират реален конфликт -  то наистина тогава ще достигнем точката, от която няма връщане. Именно поради тази причина сядането на масата на преговорите, дипломацията, намирането на разумен изход за това да бъде спряна севернокорейската ядрена програма, да бъде преустановена тази надпревара в нейната най-пикова и опасна форма, а именно – производството и употребата на ядрено оръжие, е единственият разумен начин. Защото ние видяхме, че немалко бяха и сигналите за това, че съюзниците също разполагат с достатъчно военна възпираща сила – свидетелства са ученията, които бяха извършени съвместно между американските и южнокорейските войски, така че очевидно е, че не само Северна Корея е тази, която би могла да представлява военен фактор. Но в крайна сметка, достигането до тази точка на кипене, от която наистина няма как да направим крачката назад, е възможно най-лошият сценарий - този, който не бива да бъде допускан на никаква цена.

Георг Георгиев, който е заместник-председател на младежката организация на младежката организация на ГЕРБ, коментира и темата за антикорупционното законодателство, за което предложение във формата за законопроект имат и ГЕРБ, и БСП:

Ние със законопроекта, който предлага опозицията в лицето на социалистическата партия, нямаме проблем, тъй като, така или иначе, в огромната си част този законопроект е предписан от нашия – вие ще забележите, че законопроектът, подготвен от ГЕРБ и подложен на обществено обсъждане две седмици преди БСП изобщо за заговори за своя законопроект залага именно постановките, които в последствие колегите от БСП предлагат. Така че ние оценяваме това, че те са харесали нашите предложения.

В крайна сметка аз не мисля, че антикорупционното законодателство трябва да бъде сведено до боричкания между управляващи и опозиция, изтъкна Георгиев, допълвайки:

Защото БСП неведнъж са имали възможността, ако са имали реалната воля да създадат такова законодателство, да го направят – напротив, когато управляваха те приеха закон, с който амнистират всякакъв вид корупционни и задкулисни практики, които са упражнявали в свои предишни управления. Това е, което направиха те.

На въпрос има ли обстоятелства, при които ГЕРБ ще даде на президента ролята и правомощията да назначава шефа на антикорупционното звено, както иска БСП или това е въпрос, който изобщо няма да се обсъжда, Георгиев отговори:  Не смятам, че президентът има в какво качество да упражнява подобни правомощия – функциите на президента са много ясно разписани и регламентирани от основния закон – Конституцията.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна