Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към 800 000 евро от азербайджанските милиарди са стигнали до български фирми и физически лица

Около 800 000 евро от азербайджанските милиарди са стигнали до български фирми и физически лица, пише сайтът "Биволъ". Той е българският партньор в мащабно журналистическо разследване, според което Азербайджан е правил плащания за 2,5 млрд. евро към европейски политици от "черна каса". Сред посочените имена е и Калин Митрев – българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие и съпруг на Ирина Бокова.

Преводите от азербайджанските пари към български банки са 19 и са датирани между август 2012-а и октомври 2014 година, съобщава сайтът "Биволъ". Най-известен сред получателите е българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев, съпруг на Ирина Бокова. Той е получил в швейцарски и български сметки на свое име 8 превода за общо 425 000 евро. Пари са му превеждани от три от четирите фантомни фирми, участващи в "Азербайджанската перачница", допълва изданието. 

Сред останалите имена, посочени в разследването, са германският парламентарист Едуард Линтнер, италианският депутат Лука Волонте, срещу когото в Италия беше образувано разследване за търговия с влияние и пране на пари, както и словенският националист Жмаго Племенити.

Междувременно, опозицията във Великобритания поиска от британския премиер Тереза Мей да нареди разследване за това как британски компании са участвали в схемата за пране на пари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна