Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ретроспективна изложба разказва историята на кукленото изкуство в Стара Загора

Изложба, посветена на 60-годишнината на старозагорското куклено изкуство, е част от културния афиш на десетото юбилейно издание на международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро", който по традиция се провежда през септември.

В изложбата са включени кукли, скици, сценографски проекти, фотографии, плакати и видеопрезентации на емблематични спектакли от създаването на театъра през 1957-а година до днешния му репертоар. Тази вечер изложбата отваря врати за посетители в сградата на градската художествена галерия.

Пред "Хоризонт" директорът на театъра Дарин Петков обясни, че самият рожден ден на театъра е на 7-и декември, защото на тази дата се е състояло първото представление на пиесата "Мечо турист":

Имаме проекти на художници, имаме запазени кукли даже от 1968-а година. Много продукция е минала, но не всичко е запазено. Плакатите носят много ценна информация - на някои от афишите е записано дори кои са били дърводелците в ателието, хората, които са създавали куклите. 

Стана много красива изложба. Тя ще бъде интересна не само за хората, които са изкушени от театъра, от сценичното изкуство изобщо, но и за малките деца.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна