Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Миграции на страха“ - изложбата за 23-то издание на Седмица на съвременното изкуство в Пловдив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Миграции на страха“ – така е озаглавена изложбата за тазгодишното 23-то издание на Седмица на съвременното изкуство в Пловдив, което ще се състои от 7-ми до 27-ми септември в Баня „Старинна“ в града под тепетата. От тази година събитието е официална част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“.

Куратори на изложбата са Илина Коралова и Борис Костадинов. Те са са се насочили към въпросите, заплахите и тревогите, възникнали у хората след бежанската вълна от последните години. Поканили са за участие едни от най-изявените съвременни художници от Австрия, Германия, Косово, Словения, Босна и Херцеговина и България. Те ще представят различни концепции и гледни точки, опита с неизвестното и различното, страха от войната, бедността и загубата на социален статус.

Европа се страхува от терористичните атаки, които за съжаление зачестяват все повече и повече. Европа се страхува за своята сигурност, страхува се от бежанската вълна, страхува се да не загуби работата си и социалния си статус. От друга страна мигрантите пък се страхуват дали ще бъдат приети в тази Европа, дали ще намерят някаква сигурност. Те се страхуват от войната, която бушува в техните земи… Всъщност това е темата на нашата изложба. Ние наистина тръгнахме от голямата тема за миграционните вълни 2015 - 2016 година, но не искахме да се фокусираме само върху страха, който е конкретно свързан с тези миграционни движения, по-скоро наистина искахме да разширим темата и да покажем - от една страна, че страхът е една съвсем нормална реакция, от друга страна искахме да покажем, че този страх не бива да ни заслепява, да завзема цялото ни съзнание, защото именно този страх събужда една агресия, която е страшна, каза в интервюза „Преди всички“ и „Точно днес“ Илина Коралова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна