Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата се самосезира по разследването "Азербайджанска перачница"

| обновено на 07.09.17 в 15:09
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата се самосезира по международното журналистическо разследване "Азербайджанска перачница" и започна проверка на българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев. Проверката е за данъчни престъпления и пране на пари, уточняват от държавното обвинение.

Според разследването, Митрев е получил около 425 хил. евро за консултантски услуги от азербайджанска фирма. В основата на т.нар. "перачница" са плащания към политици, журналисти в рамките на лобистка кампания за подобряване на имиджа на президента Илхам Алиев, твърдят разследващите журналисти. Прокурорската проверка, разпоредена от главния прокурор, ще се извърши от Софийската градска прокуратура. Тя ще възложи на Националната агенция по приходите проверки за това дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари. Срокът за тези проверки е едномесечен. От констатираното от НАП ще зависи дали проверката ще бъде прекратена или продължена, но вече като досъдебно производство.

Като "безсмислена спекулация" определи самият Калин Митрев информациите, че е получил поне 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанска фирма, за да изчисти имиджа на Азербайджан. Пред Нова телевизия той заяви, че скандалът около разследването за т.нар. "Азербайджанска перачница" е атака, насочена срещу него и съпругата му - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна