Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиката по правата на човека, борбата с радикализма и екстремизма обсъждат външните министри от ЕС в Талин

Министрите на отбраната на страните от ЕС участваха в учение за отработване на реакции при кибернападение срещу военни структури на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политиката на ЕС по правата на човека, борбата с радикализма и насилствения екстремизъм - това са част от темите, които ще бъдат във фокуса на втория ден от неформалната среща на външните министри на Европейския съюз /ЕС/. Тя се провежда в естонската столица Талин и на нея присъства и българският първи дипломат Екатерина Захариева.

Разговорите ще се проведат съвместно със страните-кандидатки за членство в Евросъюза.

Сред ключовите теми в първия ден на срещата бе европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и Турция, посочена като един от приоритетите на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Стана ясно, че съюзът не е единодушен по въпроса за евентуалното прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция. В Талин  първият дипломат на Германия Зигмар Габриелпотвърди вече изразената от канцлер Ангела Меркел позиция  за блокиране на европейския път на Анкара заради отдалечаването й от пътя към върховенството на закона. Към думите му се присъедини и австрийският външен министър Себастиан Курц. Противоположно мнение обаче изказаха външните министри на Литва и Финландия, а естонският им колега Свен Миксер заяви, че не очаква ЕС да вземе драматично решение в рамките на тази година за статута на Турция като бъдеща страна-членка на ЕС.

В последния ден на форума фокус ще бъде политиката на ЕС по правата на човека.

Същевременно в Талин министрите на отбраната на страните от Европейския съюз /ЕС/ участваха в учение за отработване на реакции при евентуално кибернападение срещу военни структури на ЕС.

В продължение на два часа министрите са получавали информация за различни действия и са имали ограничено време за вземане на решения.

В учението участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той заяви, че Алиансът и Евросъюзът ще засилят сътрудничеството за противодействие на киберзаплахите.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени