Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за пострадали български граждани, да не се пътува към регионите, които се очаква да бъдат засегнати

Ураганът "Хосе" вилнее в Атлантическия океан и следва пътя на опустошителния "Ирма"

Още един ураган - "Катя", се намира от другата страна на Мексиканския залив и заплашва да достигне западния мексикански щат Веракрус

| обновено на 08.09.17 в 08:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов ураган вилнее в Атлантическия океан и следва пътя на опустошителния "Ирма".

Поредната стихия носи името "Хосе" и се намира  на 950 км източно от Малките Антили. За броени часове тя се е усилила до трета степен със скорост на ветровете 195 км/час, съобщи Националният център за ураганите на САЩ. "Хосе" се придвижва в посока запад-северозапад по пътя на "Ирма", който е от най-високата пета степен.

Най-малко 14 души са станали жертва на урагана „Ирма“, който опустоши карибски острови и приближава Куба. Очаква се след това да продължи към САЩ и в неделя да достигне Флорида, а след това и щатите Джорджия и Южна Каролина. Заради урагана, в Южна Флорида и Джорджия е разпоредена евакуацията на общо над 1 милион души.

Великобритания, Франция и Холандия изпратиха кораби с помощи и спасителни екипи към владенията си на Карибите.

И още един ураган - "Катя", който е от втора степен, се намира от другата страна на Мексиканския залив. Тази вечер той може да достигне западния мексикански щат Веракрус, където да засегне над един милион души.

Същевременно с "Призива Една Америка" петимата бивши президенти на Съединените щати се обединиха за набирането на средства за възстановяване за щатите Тексас и Луизиана, които пострадаха от урагана „Харви“, и за Луизиана, която се готви да посрещне урагана „Ирма“.

Съобщението беше направено от Барак Обама, Джордж Буш - син, Бил Клинтън, Джордж Буш - баща и Джими Картър. Специална сметка е отворена чрез фондацията на Президентската библиотека на Джордж Буш - баща за събиране и бързо разпределяне на даренията, предаде Асошиейтед прес.


Няма данни за пострадали български граждани след опустошителния ураган „Ирма“, съобщи в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" посланикът на България в Съединените щати Тихомир Стойчев:

Ураганите не са необичайни за този период на годината в Америка, особеното с урагана „Ирма“ е,  че той е от максималната пета степен според международната категоризация. Ураганът се зароди в Атлантическия океан и се придвижва на запад към бреговете на щата Флорида с огромна скорост от 295 км/ч.

По оценка на експерти "Ирма" е един от най-силните урагани откакто съществува сателитно наблюдение. Мощният циклон премина вече над Карибските острови, където, за съжаление, има и загинали. В посолството към този момент не е постъпила информация за пострадали български граждани. Очаква се ураганът да достигне бреговете на Флорида в неделя сутринта. Много е вероятно след това да се придвижи на север към щатите Джорджия, Южна и Северна Каролина, допълни Стойчев и препоръча:


Да не се пътува към регионите, които се очаква да бъдат засегнати. Тези, които вече се намират във Флорида, ако имат възможност да се евакуират и да напуснат щата - това било би било най-добре. Онези, които нямат такава възможност  - по една или друга причина, да изпълняват разпорежданията на местните власти, като отидат в определените места за настаняване, където ще получат необходимото съдействие.


 И при ,,Харви", и при настъпващите сега урагани посолството поддържа постоянна връзка с Държавния департамент, с местните власти и с представители на българските общности по места, посочи Стойчев.

За актуална информация, извънредни ситуации или издаване на изгубени документи за самоличност в резултат на природното бедствие, българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Съединените щати на телефон 202 387 57 70. Информацията може да бъде намерена и на интернет страницата на посолството.

Повече подробности по темата ще научите от интервюто на Силвия Великова с Тихомир Стойчев - от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна