Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Росса в обогатената реалност между живота и изкуството

БНР Новини
Снимка: sofiaarsenal-mca.org

В Музея за съвременно изкуство „Софийския арсенал“ отвори врати втората изложба от проекта за документиране на съвременно изкуство „Автобиография”. Без да има ретроспективен характер, целта на проекта е да се назоват и подчертаят имена и произведения, променили изкуството ни от 90-те години на ХХ век до днес.
Изложбата, озаглавена „Обогатен реализъм“, представя документация от пърформънсите, рисунки и платна на Боряна Росса обхващащи работата ѝ от средата на деветдесетте до днес.
В творбите на Боряна Росса автобиографичният похват е инструмент, а човешкото тяло суров материал. Чрез тях художничката разглежда теми като половата идентичност, сексуалността, отчуждението, маргиналността и емиграцията.
Защо „обогатен реализъм“?, пише Боряна Росса за изложбата си - За да отразя сложността на взаимодействието между социалния живот и технологиите, аз избрах „Обогатен реализъм” като заглавие на изложбата. Смятам идеята за „обогатена реалност”, която неимоверно влияе на нашата съвременна култура, за впечатляваща. Възможността да видиш света през обектива на телефона си например и да взаимодействаш с дигитално генерирани места и същества (както в Покемон Го, може би най-популярното приложение на обогатената реалност”) е също експресивна визуална метафора за всички наши взаимодействия с технологиите и на това как те влияят на живота ни.
Разговорът с Боряна Росса започва от темата за „женското пипане“ – едно от трите голямоформатни платна, които посрещат зрителите на входа на изложбата се заиграва именно с тази фраза и фалшивата увереност на някои творци, че жените и мъжете правят изкуство по напълно различен начин.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени