Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ: Мотивът за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността на ЦФЛД

| обновено на 12.09.17 в 15:25
Снимка: БГНЕС

Фондът за лечение на деца има нов директор. Д-р Мариета Райкова е назначена със заповед на министъра на здравеопазването на мястото на д-р Тинка Троева, която оглави организацията в началото на март.

Доктор Тинка Троева е отказала вчера да подпише заповедта и е поискала лична среща с министъра на здравеопазването, но по правилник той може да я освободи без мотиви. Според наши източници днес тя все пак е подала молба за напускане.

Мотивът за освобождаването на д-р Тинка Троева от длъжността директор на Център "Фонд за лечение на деца" е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда – на реда за издаване на формуляр S 2; регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към Фонда. Това съобщават от Министерството на здравеопазването. Оттам допълват, че сигналът е изпратен и до прокуратурата.

В мотивите за отстраняването се изтъква случай на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. Посочват се поредица от нарушения по този случай, независимо от това детето в момента е изпратено за трансплантация в Германия. Годишно Фондът изразходва между 10 и 13 милиона лева за лечение и консултации на деца, а смени на директори, прокурорски разследвания и протести на родители съпътстват дейността му.

Новият директор на Фонда за лечение на деца доктор Мариета Райкова е била в управата на болница "Свети Иван Рилски" и е оглавявала Столичната здравноосигурителна каса. По образование е акушер-гинеколог.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна