Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пхенян категорично осъжда и отхвърля резолюцията на СС на ООН за нови санкции

| обновено на 12.09.17 в 17:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Северна Корея категорично осъди и отхвърли резолюцията на ООН, която й налага нови санкции. Пхенян също отправи заплахи към Съединените щати. Съветът за сигурност единодушно увеличи санкциите заради шестия и най-мощен ядрен опит, извършен от Пхенян на 3 септември. С мерките се ограничава вноса на суров петрол и се забранява износа на текстил.

Корейската народно-демократична република е готова да използва всяка форма на крайни мерки. Предстоящите мерки, които Корейската народно-демократична република ще приложи, ще накарат Съединените щати да изпитат най-голямата болка, такава, каквато никога не са преживявали в историята си, посочи представителят на Северна Корея към мисията на ООН в Женева Хан Те-сон.

Според Хан Те-сон ограниченията означават, че Съединените щати окончателно са избрали пътя на конфронтацията със Северна Корея.

Вместо да направи правилния избор с рационален анализ на цялата ситуация, режимът във Вашингтон най-накрая избра политическа, икономическа и военна конфронтация, обсебен от безумната мечта да върне назад развитието от Корейската народно-демократична република на ядрена сила, което вече достигна фазата на завършване, обясни Хан Те-сон.

Тази вечер и евродепутатите ще обсъдят с върховния представител на Европейски съюз за външната политика Федерика Могерини последната информация за Северна Корея. Европейският парламент смята, че ядрените и ракетните тестове на Пхенян могат да излязат извън контрол.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна