Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В две монтански села пият вода с арсен, а плащат двойно за нея

Районната здравна инспекция е предписала всяка седмица да се прави мониторинг на качеството на водата  в монтанските села Георги Дамяново и Мелене. Това посочи в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Атанас Костадинов, депутат от района и член на парламентарната екокомисия от БСП, по повод протеста на местните жители заради повишеното съдържание за арсен във водата и по-високата ѝ цена. Атанас Костадинов обясни какви предписания е издала Районната здравна инспекция:

От това да се информира населението, което е направено, през извършване на почистване и дезинфекция на водоемите и водопроводната мрежа, ограничаването на питейната вода, която е от този шахтов кладенец. Възстановяване на водоподаването от централния водоизточник по Помеждинска бара в Георги Дамяново. Предприети са по наредба 9 тези мерки. Сега нашата работа е да следим доста стриктно предписанието и изпълнението на тези мерки, тъй като вече е предписан от РЗИ ежеседмичен мониторинг на качеството на водата.

Атанас Костадинов смята, че трябва да се помисли за решаване на проблемите във водния сектор като цяло и трябва да се направят промени. Те трябва да бъдат в посока на това населените места с под 10 хиляди души население да не бъдат изключени от инвестициите за воден цикъл. Освен това парите по оперативните програми не трябва да бъдат получавани само при наличие на т.нар. "водни асоциации" и трябва да се мисли и за качеството на питейните води. 

Цялото интервю с Атанас Костадинов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.