Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендарните траки

„Траките след индийците са най-многобройните в света. Ако те бяха едно цяло и се управляваха от един владетел, биха били непобедими и според мен най-могъщи от всички народи, които съществуват“ Херодот

БНР Новини
Стенопис от Казанлъшката гробница
Изводът, направен от древногръцкия историк в пети век преди новата ера не е случаен – въпреки многовековното историческо съжителство, десетките тракийски племена, обитавали и нашите днешни земи, назовавани от елините „траки“, така и не създават единно държавно обединение. За сметка на това впечатлява другият факт: те успяват да съхранят своята идентичност, независимо че усвояват редица ценности от други култури и цивилизации. Как се случва това?

Снимка
Стенопис от тракийската гробница край село Александрово
Отговорът търсим на границата между митичното и реалното заедно с доктора на историческите науки проф. Валерия Фол, която разказва и за състоялия се неотдавна в Казанлък под мотото „Древна Тракия: мит и реалност“ тринадесети международен конгрес по тракология.
Любопитни факти, свързани с тракийската култура добавят доц. Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло към БАН и директорът на историческия музей „Искра“ в Казанлък Момчил Маринов.

Снимка

Росица Панайотова и проф. Валерия Фол в студиото на "Лабиринти на познанието" (снимка: Емил Николов)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени