Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното музикално училище посреща учебната година с нов директор

Столина Добрева

За първи път от 1992 година Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София ще посрещне новата учебна година без легендарната си директорка Милка Митева.

След обявения от Министерството на културата конкурс поста пое Столина Добрева - един от най-уважаваните български преподаватели по класическа китара. В последните пет години тя е заместник-директор на училището и проблемите, както и завоеванията на учениците в него не са й непознати.   

Училището приемам в много добър вид. Госпожа Митева както в музикантската си дейност, така и в дейността си като директор на училището винаги е била перфекционист. Чисто административно всичко в училище е организирано. Наистина 25 години са цяла епоха. Аз съзнавам, че ще ми бъде трудно да стъпя в дирите на човек, който 25 години е ръководил училището с огромен ентусиазъм, желание и любов към младите български музиканти. Промените от тук нататък ще се случват чрез надграждане, смята новата директорка на столичното музикално училище.                           

Столина Добрева е родена през 1970 г. в Бургас. Завършва НМУ „Любомир Пипков” в София и Държавното висше училище за музика във Фрайбург, Германия, в класа по китара на проф. Соня Прунбауер. Лауреат е на награди от национални и международни конкурси, участва в майсторски класове на Алваро Пиери, Карло Доменикони, Робърт Брайтмор, Александър Фраучи и др. От 1994 г. преподава китара и камерна музика в НМУ „Любомир Пипков” – София. Нейни ученици са лауреати на над 150 награди от конкурси в България, Полша, Румъния, Австрия, Германия, Белгия, Чехия, Италия и др. През 2012 г. защитава докторат на тема „Историята на китарата в България. Литература, педагогика, изпълнителство.” Столина Добрева участва като член на жури в редица фестивали и конкурси в България, Румъния и Македония. Провежда майсторски класове в рамките на китарни фестивали в Синая, Румъния и Скопие, Македония. Изнася концерти в България, Германия, Турция, Унгария и др. Има записи за БНР и БНТ.
                                                                                                        

В интервю за предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" Столина Добрева разказа за плановете си като нов директор. Чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени