Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските концертмайстори: Веско Ешкенази от Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам

Веско Ешкенази - Музикант на годината 2010
Снимка: Bulphoto

Веско Пантелеев-Ешкенази е роден в София, в семейство на музиканти. Когато е 11-годишен, още ученик в Националното музикално училище "Любомир Пипков", той е избран от маестро Влади Симеонов за концертмайстор на легендарната Филхармония "Пионер". 

Завършва Музикалната академия, където негови преподаватели са проф. Петър Христосков и Ангелина Атанасова. След двегодишно обучение в Гилдхол скул - Лондон при проф. Ифра Нийман, през 1992 г. цигуларят получава диплома за солист.

Започва международната му кариера като високо ценен солист и камерен изпълнител, а все по-често и като диригент. През 1999 г. Веско Ешкенази печели конкурс за първи концертмайстор на един от най-престижните симфонични оркестри в света - Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, Холандия. Оттогава той неотменно е лидер на състава и работи с най-изявените диригенти и солисти в света. Самият той неведнъж е заставал пред оркестъра и като солист.

Прочутият цигулар е обявен за "Музикант на годината 2010" - награда, която се определя с гласуване от слушателите на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Албумът "Танго", с който бе отбелязана 20-годишнината на дуото Веско Ешкенази - цигулка и Людмил Ангелов - пиано, получи признание като "Музикален проект на годината" в анкетата "Музикант на годината 2016".

В рубриката "Българските концертмайстори" на предаването "Алегро виваче" Веско Ешкенази разказва за пътя си от София до концертмайсторското място в Кралския Концертгебау оркестър. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна