Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хурмузова: Новият правилник на Фонда за лечение на деца обезсмисля ролята на Обществения съвет

Снимка: czpz.org

Ролята на Обществения съвет във Фонда за лечение на деца е напълно обезсмислена в новия правилник. Това заяви в предаването "Преди всички" Десислава Хурмузова от гражданската инициатива "СпасиДариНа". Вчера Хурмузова, националният консултант по детска нефрология д-р Анелия Буева и Красимира Величкова от Българския дарителски форум изпратиха становище, в което се казва, че промените в правилника са формални, дискриминационни и няма да помогнат за качественото лечение на децата.

Първото и основно нещо е Фондът да е колкото може по-автономен от Министерството на здравеопазването и със стария правилник, който важеше до миналата година, до голяма степен това беше така – по този начин се знае кой носи отговорност, точна и ясна отговорност, а не някакви чиновници в министерството, скрити зад бюра. И Общественият съвет имаше своята огромна роля, отбеляза Хурмузова, допълвайки, че основните проблеми си остават в този правилник.

На практика ние искахме да се махнат всички недоразумения, които бяха вложени в правилника миналата година, но нищо от това не се случва. Единственото, което променят е, първо, че Обществения съвет абсолютно му се обезсмисля ролята, защото му се забранява да говори. Тогава какъв обществен съвет е, питам аз, след като той там представлява обществото и няма право да съобщава каквато и да било информация за работата на Фонда. Аз не виждам смисъл от този Обществен съвет – направо да си го прибират в министерството, много възмутително предложение е това за нас.

Друго, което се предвижда, е Фондът да прави обществени поръчки за медицинските изделия. /.../ И тук идва проблемът защо Фондът за лечение на деца заплаща медицински изделия от толкова години, а те не си отидат в Касата, където им е мястото.

Във връзка с честата смяна на директорите на Фонда и причините за това, Хурмузова коментира: 
Ние имаме някакво обяснение. Първо, изключително чувствителна е институцията – става въпрос за болни деца, естествено там има не само медицински становища, има и много емоция – на цялото общество. Но другият проблем е, че този Фонд разполага с пари и тези пари не са малко за България – това са 12 милиона лева годишно – очевидно, че има интереси към тези пари. /.../ Да отиват към съответни "наши хора", да го наречем така.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна