Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературният сайт “Аз чета” дава начало на програмата “Писател назаем” през учебната 2017/2018 година

Училищата вземат "Писател назаем"

Снимка: БГНЕС
Александър Кръстев, който е част от екипа на най-големия сайт за книги у нас "Аз чета" представи в ефира на "Хоризонт" проекта с интригуващото заглавие "Писател назаем", който ще срещне  учениците със съвременните български писатели. Целта на проекта е ученици от поне 100 гимназиални класа в цялата страна:

Да се срещнат с истински писатели. За много от тях, за съжаление, това ще бъде първи път, но пък ние се надяваме да бъде първи от много. 


В основата на този проект стои нашата идея че ....(ние като онлайн медия вече за 11 години, колкото сме направили направили в онлайн пространството, но) вече е време да отидем там, където досега май не успявахме да стигнем физически -  при учениците в класните стаи. И много важно е,  че си избрахме една група, която сякаш остава малко в страни от светлините. Точно, когато авторите ходят при учениците  - това са от 8 до 12 клас, страшно много детски автори посещават училищата, но някъде след 6-ти и 7-ми клас малко прекъсва интересът.  Така че ние точно там намираме мястото, където да поработим. 

Освен това изследванията, общо взето по целия свят, сочат, че вече над 13-14 годишна възраст има някакъв спад на интереса към литературата.В България си имаме страшно много проблеми, свързани с това. Всички добре ги знаем -  всяка година си говорим за функционална неграмотност, за все по-ниски резултати от матурите...

И освен това и за да борим този задължителен елемент, който особено в часовете по литература заради матурите, сякаш се отразява страшно негативно на отношението на подрастващите към книгите.

Решихме да им покажем, че всъщност българските автори са готини (да, това е е добра дума), могат да им дадат страшно много -  голяма част от тях са чудесен пример за подражание и модел, страхотни хора с успехи в много много различни сфери.  

Това е начинът - поне този, който ние сме решили да направим, да заведем писатели в класните стаи в гимназиалния курс, тези писатели да водят уроци, свързани с учебната програма по литература, но свързани и с тяхното собствено творчество, с техните книги, с техните интереси.

И всъщност чрез тези живи срещи да запазим това, което учителите успяват да възбудят като интерес към книгите и ние да го разпалим още повече. Аз вярвам, че и след тези срещи много от учениците ще продължат да поддържат контакти с тези писатели, защото, особено от тези, които сме избрали - а те са наистина страхотни, има много много какво да се научи, разказа Александър Кръстев. Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна