Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските концертмайстори: Веселина Маникова от Севернохоландския оркестър - Грьонинген

Веселина Маникова
Снимка: личен архив
Веселина Маникова е един от най-уважаваните български музиканти в Холандия. Родена е през 1976 г. в Русе. Завършва музикалното училище в града в класа по цигулка на Анелия Попова, а после и Музикалната академия в София при проф. Гинка Гичкова. 

В периода 2001-2005 г. продължава обучението си в Холандия - в Консерваторията в Грьонинген, в класа по цигулка на Еми Резнин, и в Кралската консерватория в Хага при Вера Бетс, където получава магистърска степен за солов изпълнител с най-висока оценка - cum laude “идеална комбинация между виртуозност и музикално изразяване”. Участва в майсторски класове на Борис Белкин, Феликс Андриевски, Ифра Нийман, Херман Креберс, Жерар Пуле, Михаел Фришеншлагер, Райнер Кусмаул и др

Веселина Маникова е носител на награди от национални и международни конкурси. Била е помощник-концертмайстор на Русенската филхармония, на Фестивалния оркестър на Международната музикална академия на фестивала Шлезвиг-Холщайн
в Германия, на Оркестъра на Pacific Music Festival в Япония, както и член на Фестивалния оркестър на Вагнеровия фестивал в Байройт, Германия. От 2003 г. концертира като член на холандското трио “Голдберг”. През 2004 г. изнася дебютен концерт на фестивала “Петър Велики” в Грьонинген, където често е канена оттогава. Учавства като камерен музикант и преподавател в много фестивали, между които Международният фестивал "Джордже Енеску” в Букурещ, Muziekzomer Gelderland, Appeldoorn, Холандия и други.

От 2002 Веселина Маникова е първи помощник-концертмайстор на Noord Nederlands orkest (Севернохоландски оркестър) Гронинген, гост-концертмайстор е на Камерата Страдивариус - Амстердам, а от 2007 е преподавател по цигулка и камерна музика в Консерваторията „Принц Клаус“ в Гронинген.


Свири на неаполитанска цигулка “Джозеф и Антонио Галиано” от 1780 г., предоставена й от специалната колекция на Холандския национален фонд за музикални инструменти.


В рубриката „Българските концертмайстори“ на предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ Веселина Маникова разказва за пътя си от Русе до концертмайсторското място в Грьонинген. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени